Miercuri
24.04.2024
04:49:31
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » Arhiva
« 1 2 3 »

saptamana_6Sarcina de 6 saptamani nu modifica aspectul dumneavoastra fizic,au trecut numai 28 de zile de la conceptie si ciclul menstrual a intarzit cu doua saptamani.
Unele femei pot prezenta simptome timpurii de sarcina in aceasta saptamana precum sensibilitatea crescuta a sanilor si cresterea de volum a acestora,balonare,pofte alimentare si, in unele cazuri, un usor discomfort pelvin.
Embrionul a crescut in ultimele saptamani de sarcina, dar este inca miniscul fiind aproximativ de marimea unui sambure de mar .
Embrionul continua procesul rapid de transformare, dezvoltarea capului si structurilor fetii progreseaza in ritm alert. Capul embrionul, in aceasta etapa a sarcinii, se dezvolta mai mult decat corpul embrionului. Pe partea stanga si cea dreapta a capului sunt doua proeminente la nivelul carora apar doua zone mai intunecate ... Citeste continuarea »

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 7751 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_7Aceasta saptamana este extrem de intensa pentru corpul dumneavoastra si copil, cu toate ca nu puteti observa schimbari ale aspectului dumneavoastra fizic, in aceasta etapa, veti incepe sa simtiti modicarile care au loc in interiorul corpului.
In timpul primului trimestru de sarcina cele mai multe femei acuza un disconfort usor si teama din cauza “raului de dimineata”(care apare datorita nivelurilor crescute ale hormonilor din timpul sarcinii). De asemenea, in timpul primului trimestru de sarcina nevoia de a urina creste si poate fi inconfortabil( aceasta se datoreaza uterului care exercita o presiune asupra vezicii urinare).
Exercitii fizice usoare s-au dovedit ca ajuta la reducerea disconfortului, cu toate acestea nu se recomanda efort fizic intens deoarece pune-ti in pericol viata copilului .
Miscarile copilului pot pr ... Citeste continuarea »

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 6235 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_8Incepand cu saptamana a opta embrionul este numit fat(din latinescu foetus care inseamna "tanar").Simptomele sarcinii devin tot mai intense.
Uterul se mareste pentru a permite dezvoltarea fatului,dimensiunile si formele dumneavoastra sunt supuse modificarilor.Sanii se maresc (asigurati-va ca va inlocuiti vechile sutiene cu unele noi pentru a se potrivi cu noile dimensiuni).
In aceasta saptamana fatul are nevoie de fluorura de calciu si fosfor pentru a se dezvolta sanatos dintii si oasele. Ar trebui sa consumati zilnic opt pahare de apa cu fluor.
Fatul creste cu inca 0,5 cm in aceasta saptamana si va masura la sfarsitul saptamanii aproximativ 1,5cm.
Capul ia o noua forma ,devine mai rotunjit si de dimensiuni reduse (aproximativ 25% din dimensiunea corpului). Fata capata caracteristici mai umane ,sunt definite gura, ob ... Citeste continuarea »

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 5100 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_9In a noua saptamana de sarcina femeia incepe sa castige in greutate pe masura ce apetitul i se imbunatateste.Pe masura ce uterul incepe sa se mareasca, veti putea simti crampe. Unele femei au chiar niste scurgeri maronii sau roscate. Atita vreme cat crampele nu sint severe si scurgerile nu sint de culoare rosie deschisa - probabil nu este nimic alarmant. Uterul dvs a inceput sa creasca si senzatia pe care o simtiti este rezultatul cresterii ligamentelor. In aceasta perioada greturile matinale pot atinge cel mai inalt grad din toata sarcina, discomfort care dispare incetul cu incetul dupa a unsprezecea saptamana.
Fatul creste mai mult fata de saptamana anterioara si ar trebui acum sa masoare aproximativ 2,3cm lungime si o greutate de aproximativ 2 grame.Datorita marimii si formei fatului acesta este adesea comparat cu un bob de m ... Citeste continuarea »

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 4772 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_10De acum corpul dumneavoastra ar fi trebui sa treaca prin schimbari semnificative. Cel mai evident este nivelul foarte ridicat de estrogen si progesteron. In aceasta perioada dispozitia ta oscileaza cand in sus, cand in jos, cateodata poti avea un comportament "nebunesc". Aceasta stare se datoreaza pe de-o parte hormonilor, pe de alta parte emotiilor care sunt firesti acum.
Greturile matinale incep sa se amelioreze din ce in ce mai mult disparand in cateva saptamani, la fel si ametelile. Alte semne importante care anunta prima perioada de sarcina sunt oboseala pana la epuizare. La unele femei poate aparea o crestere a temperaturii corporale. Volumul de sange va creste cu 40-50%. Pe sani si picioare vor apare mici vinisoare, din cauza volumului mare de sange pe care il pompeaza inima dumneavoastra. Vinisoarele vor dispare imediat ... Citeste continuarea »

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 5143 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_11In aceasta a 11 a saptamana de sarcina incep sa apara si schimbarile vizibile in ceea ce priveste corpul dumneavoastra. Sunteti foarte aproape de sfarsitul primului trimestru,uterul s-a dezvoltat odata cu fatul si este suficient de mare pentru a ocupa tot pelvisul. Linea nigra, o linie mai inchisa la culoare care se intinde pe de la stern pana la parul pubian, incepe sa se contureze. Poate aparea masca gravidica, adica pete inchise la culoare pe fata si gat, datorita secretiei mai ridicate de melanina (hormon care determina pigmentarea pielii). Datorita cresterii nivelului de sange in corp, femeile care au pielea foarte deschisa, pot observa cum pielea devine tot mai roz.
Unele gravide pot acuza salivarea in exces sau senzatia de sete, modificari ale parului si unghiilor. Cresterea in greutate este o problema a multor femei in ... Citeste continuarea »

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 4689 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_12In jurul acestei saptamani, ultima din primul trimestru de sarcina, uterul mamei incepe sa urce spre abdomen pe masura ce creste. Din acest motiv, se reduce presiunea asupra vezicii urinare si se va reduce numarul de mictiuni (urinari). Asta pana in ultimul trimestru de sarcina, cand uterul este mult mai mare si comprima din nou vezica urinara. Areolele mamare se inchid la culoare si cresc in dimensiuni, iar, din loc in loc pe abdomen pot aparea mici pete hiperpigmentate (mai inchise la culoare). Alte modificari la nivelul pielii sunt linea nigra pe abdomen si masca gravidica (pete inchise la culoare dispuse pe fata si gat), care vor disparea dupa nastere.
Cresterea volumului de sange si prezenta hormonului de sarcina, hCG (datorita caruia creste cantitatea de sebuum secretata) face ca tenul gravidei sa fie stalucitor. Cateoda ... Citeste continuarea »

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 4545 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_13Incepand cu saptamana 13 intrati in al doilea trimestru de sarcina (riscul de avort spontan scade spectaculos si scad in intensitate greturile matinale).
La inceputul celui de al doilea trimestru de sarcina, cele mai multe gravide sunt pline de energie si intr-o foarte buna dispozitie. In schimb pot aparea noi simptome, cum ar fi durerile lombare si arsurile stomacale(datorita refluarii sucului gastric acid din stomac spre esofag se pot manifesta ca arsuri in zona sternului).
Uterul se mareste in sus iesind din zona oaselor peviene, eliberand presiunea acumulata pe vezica. Pe masura ce uterul creste este posibil sa simtiti o senzatie de discomfort sau sa aveti parte de dureri in aceasta zona. Ligamentele care sustin uterul se vor intinde ducand la dureri ale ligamentelor rotunde. Acestea se pot manifesta sub forma unor dureri ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 20232 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (1)

saptamana_14In saptamana 14 de sarcina, nivelurile hormoniilor de sarcina sunt deja mai reduse ceea ce inseamna ca greturile matinale ale mamei, urinarile frecvente si oboseala accentuata s-au ameliorat.
Volumul mare de lichid din organismul tau provoaca cresterea transpiratiei si secretiei vaginale. Uneori vasele de sange mici (capilarele) nu suporta suprasolicitarile, de aceea unele femei gravide prezinta frecvent sangerari nazale sau formeaza usor vanatai.
Musculatura intestinala este relaxata, ceea ce inseamna ca este mai inceata si mai putin eficienta si impreuna cu faptul ca uterul, din ce in ce mai mare, incepe sa comprime colonul (intestinul gros), poate sa apara constipatia. Multe femei sufera de hemoroizi in timpul sarcinii. Hemoroizii sunt dilatatii ale vaselor de sânge în jurul sau în interiorul anusului şi sunt cauzate de cr ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3907 | Data: 02.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (3)

saptamana_15In acesta saptamana a sarcinii veti  observa putine schimbari incomfortabile pentru tine. Hormonii s-au mai linistit si ai inceput sa te obisnuiesti cu burtica in crestere. Uterul incepe sa se iveasca din bazin, ajungand undeva, cam la 10 – 15 cm sub ombilic. Cresterea rapida a uterului provoaca intinderea ligamentelor sale. Ca rezultat poate apare o senzatie dureroasa in partea inferioara a abdomenului si in regiunea inghinala. Se determina inaltimea uterului masurand de la limita superioara a osului pelvian pana la extremitatea superioara a uterului si se exprima, de regula, in centimetri. Pot aparea contractiile Braxton Hicks. Acestea apar din cand in cand, sunt nedureroase si reprezinta modalitatea organismului femeii de a se pregati pentru nastere. In cazul in care apar cu o frecventa mai mare de 5 contractii/ora, daca sunt ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3398 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_16Uterul continua sa creasca , in saptamana a 16-a de sarcina poate fi palpat imediat sub ombilic. Gravida are unele mici contractii numite Braxton-Hicks. Sunt contractii nedureroase, nesistematizate, de intensitate scazuta. Gravida nu are motive sa se sperie, deoarece aceste contractii sunt o adaptare a uterului la cresterea in volum. Cresterea in greutate de pana acum este de aproximativ 2-4 kg. Coloana vertebrala raspunde acum la solicitarea sarcinii printr-o hiperlordoza (accentuarea curburii lombare), insotita de dureri. In cazul femeii care are unele afectiuni ale coloanei vertebrale sau este supraponderala, durerile pot fi mai intense.
Volumul de sange din corpul mamei creste continuu pentru a acoperi nevoia bebelusului de oxigen.Inima pompeaza cu 20% mai mult sange decat in mod obisnuit, ceea ce face ca parul gravidei sa str ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 4413 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_17Pe masura ce sarcina avanseaza, varful uterului devine aproape sferic. El creste mai rapid in lungime (inspre abdomen) decat in latime, devenind mai oval. Uterul este la aproximativ 5 cm de mai jos de ombilic. Acum aratati foarte bine si nu exista o crestere evidenta a abdomenului
Uterul umple pelvisul si incepe sa creasca in abdomen, impingand intestinele in sus si in partile laterale. Din cauza uterului marit in dimensiuni pot aparea neplaceri digestive, cum ar fi: indigestia, constipatia , durerile abdominale sau arsurile gastrice.
Sarcina este din ce in ce mai evidenta. Datorita fluxului crescut de sange din organism nasul este infundat si pot apare sangerari nazale. Parul se ingrasa mai repede decat de obicei. Unele gravide realizeaza ca nu mai au memoria ca inainte. Transpiratia si secretiile nazele si vaginale se acc ... Citeste continuarea »

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3759 | Data: 02.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_18In aceasta perioada puteti sa va simtiti uterul la aproximativ doua degete sub linia buricului. Datorita cresterii uterului, urinarile vor deveni mai frecvente motiv pentru care este recomandat sa va formati un obicei ca inainte de culcare sa mergeti la toaleta. Sistemul tau cardiovascular trece prin schimbari dramatice si in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, presiunea sangelui este mai scazuta decat in mod normal. Aceasta este explicatia pentru ametelile si senzatiile de lesin din timpul sarcinii. Nu te ridica prea brusc de pe scaun sau dupa ce ai stat culcata caci te poti simti usor ametita.
Pe masura ce uterul creste, el apasa pe diafragm si plamani, ingreunand respiratia. Respiratia se va usura o data ce fatul se angajeaza in pelvis pregatindu-se pentru nastere, cu aprox. 6 saptamani inainte.
Incepand din acea ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3281 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_19In cazul femeilor la prima sarcina, aceasta poate fi saptamana in care vor simti pentru prima oara miscarile fetale. Veti simti o intensificare a miscarilor din burtica ta pentru ca bebelusul devine din ce in ce mai activ datorita dezvoltarii intense a muschilor.
Femeile insarcinate mai pot suferi in aceasta perioada de dureri ale ligamentelor rotunde, dureri care se ridica din abdomen si radiaza in ambele zone ale soldului. Totusi durerile acestea sunt considerate normale. Chiar daca manifestarile sunt variate, cauza ramane aceeasi: sarcina creste in dimensiuni si greutate. Avand dimensiuni din ce in ce mai mari, uterul apasa pe stomac si determina incetinirea digestiei si regurgitari acide (arsuri) care pot deveni foarte suparatoare.
Multe femei remarca ca anumite parti ale corpului au devenit uscate si lipsite de vigoare si ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3349 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_20In saptamana 20 de sarcina varful uterului este la acelasi nivel cu ombilicul. Aceasta zona poate deveni sensibila si ombilicul se poate aplatiza si chiar hernia in urmatoarele luni.  Pe masura ce copilul creste, unele femei au parte de o anumita greutate in respiratie deoarece plamanii, ca majoritatea organelor au parte de mai putin spatiu. Desi nu apar complicatii, aceste probleme sunt incomode.
Se simte bineinteles miscarea intensa pe care o desfasoara bebelusul dumneavostra, uneori atat de intensa incat va poate deranja somnul. In urmatoarele 10 saptamani activitatea copilului va cunoaste cea mai intensa treapta, urmand ca dupa aceasta etapa sa se diminueze treptat.
Unele femei experimenteaza schimbarea acuitatii vizuale in aceasta perioada. Cantitatea de fluid de la nivelul ochilor creste si s-ar putea sa ai nevoie ... Citeste continuarea »

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3531 | Data: 02.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_21In saptamana 21 uterul a ajuns la aproximativ 1 cm deasupra ombilicului, iar cresterea in greutate este de aproximativ 4-7 kg. Fatul are destul loc sa se miste. Nu te alarma daca simti lovituri sau chiar rotiri ale copilului in burtica ta. Veti simti crampe in zona picioarelor dar si dureri care tind sa creasca in intensitate. Pentru a reduce aceste simptome puteti folosi perne special concepute pentru gravide sau chiar si perne normale pentru a va sprijini picioarele atunci cand va odihniti. Curelele de suport maternal pot fi folosite pe timpul zilei pentru a evita edemurile si discomfortul in zona gleznelor si a picioarelor pe toata perioada sarcinii. Acest tip de suporturi ajuta la reducerea umflaturilor cauzate de sarcina si a varicelor, aceste doua simptome provenind in special din cresterea in greutate care la randul ei duce la ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3604 | Data: 02.06.2009 | Rating: 5.0/2 | Comentarii (0)

saptamana_22In saptamana 22 de sarcina uterul continua sa creasca,varful uterului ajungand la 1-2 cm deasupra ombilicului,de asemenea in aceasta perioada a sarcinii cele mai vizibile schimbari sunt cresterea in greutate, marirea sanilor si dezvoltarea burticii.
Volumul de sange creste simtitor in organism, iar acest fenomen se face simtit mai ales in partea inferioara a corpului ceea ce poate duce la sangerari vaginale. Unele femei vor dezvolta hemoroizi si vor avea sangerari rectale si anale. Veti fi predispusa sa faceti varice hidrostatice acum . Aceasta deoarece sarcina creeaza o presiune suplimentara asupra venelor de la nivelul membrelor inferioare.Cresterea nivelului de progesteron determina relaxarea peretilor vaselor de sange, astfel incat pe masura ce bebelusul si uterul cresc, venele devin din ce in ce mai proeminente.Venele varicoa ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3403 | Data: 02.06.2009 | Rating: 5.0/2 | Comentarii (0)

saptamana_23Ati luat deja in greutate intre 5,5 si 6,8 Kg si incepand de acum, cresterea in greutate capata un ritm alert, cam de 200 g pe saptamana. Uterul dumneavoastra este cu aproape 2-3 cm mai sus de ombilic.  In cea de-a 23-a saptamana de sarcina uterul tau e de marimea unei mingi de fotbal. Uterul, in crestere, exercita presiune asupra asupra spatelui si pelvisului tau putandu-ti cauza dureri periodice asupra spatelui si picioarelor.
Se poate observa o crestere a secretiilor vaginale (dar fara sangerari). Anxietatea, urinarile frecvente, arsurile la stomac, crampele la picioare, si orice alt discomfort au ca rezultat reducerea numarului de ore de somn la gravide. Se recomanda dormitul pe partea stanga, de odihna mamei depinzand sanatatea fatului.
S-ar putea sa observi uneori ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3812 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_24In cea de-a 24-a saptamana vei observa ca uterul tau e cu 3 sau 4 cm deasupra buricului. Este posibil ca durerea de ligamente rotunde sa creasca in intensitate odata cu cresterea uterului iar ligamentele continua sa se intinda pentru a suporta greutatea copilului. Pielea de pe abdomen si sani se intinde si pot aparea mancarimi. De cele mai multe ori, mancarimile se datoreaza pielii uscate. Consumul suficient de apa si masajul cu creme hidratante sunt de ajutor.
Alte simptome precum schimbari la nivelul sanilor, urinari frecvente, constipatie, indigestie, arsuri, mancarimi,hemoroizi datorita presiunii din uter. De asemenea, ochii pot fi sensibili si uscati, iar oftalmologii recomanda folosirea de lacrimi artificiale in aceste cazuri.
Tensiunea arteriala poate creste usor pe masura ce revine la valoarea normala de dinainte de sar ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3125 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_25Sunteti acum in al treilea trimestru de sarcina si uterul a ajuns acum la dimensiunea unei mingi de fotbal. Cele mai multe femei au crescut in greutate cu aprox. 7-8 kg pana in aceasta saptamana de sarcina. Uterul aflat in crestere poate cauza crampe in picioare si in abdomen ceea ce de asemenea este normal.
Uterul apasa pe zona lombara si pe bazinul mamei si pot aparea dureri de spate si picioare. Gravidele nu pot sta mai multe ore in aceeasi pozitie, tot datorita acestor dureri. O baie calda sau comprese reci pot alina durerea sau puteti sa va planificati un masaj prenatal cu un terapeut antrenat.
Datorita presiunii uterului asupra colonului si a efectelor hormonilor de sarcina asupra intestinelor (le incetineste activitatea) apare sau se agraveaza constipatia si urinarea ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3245 | Data: 02.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_26Uterul este acum cu 5 cm deasupra buricului si  pana acum e posibil sa va fi ingrasat cu 8-11 kg. In continuare ar trebui sa manancati corect, sa va relaxati si sa va pregatiti pentru nasterea copilului. Un supliment de 300 de calorii zilnic este absolut necesar.
Gravida are unele mici contractii numite Braxton-Hicks. Sunt contractii nedureroase, nesistematizate, de intensitate scazuta, nereprezentand un semnal de alarma. Gravida nu are motive sa se sperie, deoarece aceste contractii sunt o adaptare a uterului la cresterea in volum.Daca ele devin dureroase si ritmice(mai mult de 4 contractii pe ora), trebuie consultat medicul.
Mama acuza o scurgere din sani, galbuie, vascoasa, denumita colostru, in schimb altele nu produc colostru decat dupa nastere. Aceasta este bogata in anticorpi care-l vor ajuta pe bebelusul dvs sa fie ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3207 | Data: 02.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_28Burta din ce in ce mai voluminoasa acum reprezinta o sarcina grea si poate provoca dureri de spate, disconfort in timpul somnului,nevoia de a urina frecvent. Uterul a ajuns la 8 cm mai sus de ombilic si continua sa creasca in fiecare saptamana. Cresterea in greutate incepe sa fie din ce in ce mai mare de la inceputul acestui trimestru de sarcina pana in saptamanile 36-38. Sanii isi pot chiar mari de 4 ori greutatea, iar ale kilograme in plus sunt reprezentate de volumul sanguin marit, lichidul amniotic, placenta, fatul.
Relaxarea  musculaturii si ligamentelor de sustinere a uterului care creste va determina dureri la  nivelul soldurilor. In plus, uterul comprima nervi, reduce circulatia in picioare provocand crampe la nivelul acestora. Presiunea uterului pe stomac va poate cauza arsuri. De asemenea datorita presiunii ute ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3377 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_29Pelvisul(bazinul) incepe sa se largeasca,pregatindu-se pentru nastere. Durerile se agraveaza odata cu cresterea in volum a uterului. Uterul gravidei a ajuns la 8-10 cm deasupra ombilicului, iar cresterea in greutate a mamei este de aprox. 9 kg.
Gasirea unei pozitii confortabile pentru somn este din ce in mai dificila, datorita abdomenului mult marit si emotiilor legate de nastere. Se recomanda dormitul pe partea stanga sau dreapta cu genunchii indoiti. Miscarile fetale active ii creaza mamei un disconfort in plus, mai ales daca programul lui de somn nu coincide cu al ei.Acesta poziţie este ideala, deoarece stimulează deschiderea bazinului şi pot atenua durerea. Datorita problemelor de somn va veti simti tot mai obosita.
In timpul noptii s-ar putea sa apara  crampe in molet(pulpa picioarului), datorita eforturilor muschilo ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3241 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_30Pana la sfarsitul sarcinii mai sunt doar zece saptamani, dar, probabil, fiecare pare a fi mai grea decat cea precedenta! Uterul este tot mai voluminos,ceea ce determina cresterea in continuare a presiunii asupra vezicii urinare si a coloanei vertebrale,deteminand urinari frecvente si dureri de spate. Corpul mamei se acomodeaza la uterul in continua crestere prin impingerea diafragmului in sus, apasand pe plamani, ceea ce determina respiratia dificila (dispnee),de asemenea apar epigastralgii (arsuri in capul pieptului).
Cel mai bine e sa dormiti pe partea stanga.Aorta si vena cava sunt putin la dreapta de centrul spatelui dumneavoastra, asa ca aceasta pozitie ajuta la mentinerea unui flux sangvin netulburat catre organe. Somnul pe un sezlong e o optiune mai ales atunci cand aveti arsuri.
Este posibil sa suferiti de picioare si g ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3065 | Data: 01.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_31Uterul mamei a ajuns la aprox. 11 cm deasupra ombilicului.Pe masura ce burta creste, este posibil sa simtiti dureri in piept, abdominale si la nivelul pelvisul; copilul creste in dimensiunii si ocupa intreg spatiul disponibil. Respirati cu dificultate,aveti sentimentul de plenitudine dupa masa sau nevoia de a urina frecvent, s-ar putea ajunge la impresia ca toate celelalte organe sunt impinse la o parte.
Toate acestea pot provoca un numar de inconveniente: arsurile stomacale (stomacul este comprimat de uter) sunt din ce in ce mai frecvente, in timp ce durerile de spate pot deveni o constanta neplacere. De asemenea, bazinul gravidei s-a latit, prin adaptarea ligamentelor la marimea uterului, permitandu-i fatului sa treaca mai usor prin el la nastere.Pentru ca se secreta un hormon numit relaxin, care relax ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3047 | Data: 01.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_32Burta este acum chiar mai jos de piept, uterul ocupand aproape toata cavitatea abdominala, uterul mamei a ajuns la aprox. 12 cm deasupra ombilicului. La 32 saptamani dimensiunile uterului in cazul sarcinilor gemelare sunt aceleasi ca la 40 saptamani in cazul celor singulare.Odata cu apropierea de nastere,sanii continua sa se schimbe:sanii sunt mai voluminosi si areolele mamare sunt mai inchise la culoare, astfel incat copilul are posibilitatea de a ii localiza cu usurinta.
Acum,greutatea corpului dumneavoastra, de asemenea, a crescut cu 9-10 kg, greutatea apasand pe picioare si pelvis: prin urmare, incearcati sa va odihniti cat mai mult posibil cu picioarele ridicate. Metabolismul a fost majorat cu 20%, astfel s-ar putea sa transpirati si sa simtiti ca va e cald, indiferent de conditiile meteorologice.
Respiratia este din ce in ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3068 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_33Miscarile copilului sunt acum mai evidente. Uneori observati mici proeminente create de catre un picior sau  o mana impingand abdomenul.Puteti, de asemenea, observa mici miscari ritmice pe burta: acest fenomen se datoreaza probabil sughiturilor fatului care a inghitit prea mult lichid amniotic si nu este motiv de alarma.
Cresterea in greutate a mamei din aceasta saptamana si din cele ce urmeaza poate fi chiar de 500 de grame. Apetitul alimentar scade deoarece stomacul este mic, din cauza uterului care il preseaza.
Volumul de sange din corpul gravidei s-a marit cu 40% pentru a asigura hrana fatului, irigarea uterului si a placentei.
In timpul somnului puteti sa va puneti cateva perne in lateralul corpului sau sub picioare pentru a va creste confortul si pentru a diminua crampele cauzate de cresterea in greutate. Si urina ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3578 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_34Mai sunt doar sase saptamani de sarcina ,cu adevarat a inceput numaratoarea inversa! Hormonii produsi de placenta au inceput sa stimuleze productia de lapte si procesul de pregatire a organismului pentru nastere. Daca sunteti mama pentru prima data, capul copilului se poate muta in pelvis in aceasta saptamana, apasand astfel cu putere pe cervix (asta se intampla la aproximativ 50% din femeile aflate la prima nastere). Daca sunteti la a doua nastere, va puteti astepta ca aceasta sa se intample cu o saptamana inainte de nastere - iar pentru alte femei asta nu se intampla decat in timpul nasterii.
Uterul apasa pe diafragma, impedicand plamanii sa se extinda la capacitatea maxima,astfel apar dificultati de respiratie. Uterul gravidei a ajuns la aprox. 13 cm mai sus de ombilic. Poate aparea hernia ombilicala, ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3351 | Data: 01.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_35Probabil va simtiti obosita si greoaie, dar odata cu intrarea in luna a noua de sarcina luarea greutate va avea un ritm mai lent. Uterul mamei a ajuns la aprox. 14-15 cm deasupra ombilicului, iar cresterea in greutate a mamei este de 12-15 kg in medie. Numarul de calorii necesar este de 2400/zi. Copilul care cobora in micul bazin determina o presiune asupra colului uterin,apasa mai tare pe vezica urinara si mictiunile se inmultesc ,poate provoca chiar si mici pierderi de urina. Durerile pelvice sau de solduri sunt destul de des intalnite si pot fi acompaniate si de dureri de spate. Durerea porneste din zona pubiana si se poate intinde pana in zona coapselor, inrautatindu-se la mers, miscare sau departarea picioarelor si devenind mult mai acute pe perioada noptii. In caz de dureri abdominale,ati putea sa incercati sa utilizati o curea ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3074 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_36Bine ati venit in ultima luna de sarcina! Este probabil ca nivelurile de energie sa fie supuse unor fluctuatii substantiale, de la tendinta de a face permanent curatenie (un indiciu evident de instinct matern) la senzatia de epuizarea si oboseala permanenta.
Probabil ca ati luat in greutate 12-13 Kg.Uterul a ajuns acum de 1000 de ori mai mare decat era inainte de conceptie si ati crescut destul de mult in greutate. Este foarte posibil sa apara mancarimi datorita intinderii pielii, insa acestea pot fi evitate prin folosirea de lotiuni si creme.
Acum, ca rezervele de fier ale fatului sunt aproape complete, valoarea hemoglobinei in sangele mamei ar trebui sa creasca din nou. Alte schimbari corporale ce se pot petrece in aceasta saptamana includ arsurile, constipatia, urinarile ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3043 | Data: 01.06.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

saptamana_37In cazul in care ,chiar daca nu se declanseaza travaliul si nu ati ajuns in saptamana a patruzecea, sarcina este deja considerata incheiata. Desi, probabil,numarati zilele inainte de data programata pentru nastere, amintiti-va ca numai 5% din nasteri se produc la data calculata.In general daca e primul copil se naste mai tarziu decat restul.
In ciuda progreselor stiintei, nimeni nu poate spune cu certitudine data cand copilul se va naste. Colul uterin ar putea sa se dilate pâna la 3 cm, fara o declansare a travaliului pentru o luna sau mai mult. Multe dintre femeile gravide sufera de incontinenta urinara (pierderi de urina) in ultimele etape ale sarcinii, dar uneori este posibil sa pierdeti lichid amniotic inainte de declansarea travaliului. Deci, daca pierdeti un lichid, asigurati-va ca nu s-au rupt me ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3249 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_38Odata cu coborarea fatului in micul bazin,capul fatului comprima nervii din zona pelvina determinand impresia de mici socuri electrice in picioare si in interiorul vaginului.
De asemenea, in aceasta perioada puteti  pierde dopul de mucus care a avut rolul de mentinere a uterului inchis,ferit de infectii . Acest eveniment ar putea anticipa initierea travaliului sau pur si simplu ar putea insemna ca travaliul va incepe in circa o saptamana sau doua.
Datorita lipsei de spatiu, este posibil ca, imediat inainte de nastere numarul miscarilor fetale sa se reduca considerabil. Cu toate acestea, este recomandabil sa tineti evidenta numarului de miscari fetale, apeland la ginecolog in cazul in care atinge niveluri alarmante.
Contractiile Braxton Hick ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3009 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/3 | Comentarii (0)

saptamana_39Nu este surprinzator faptul ca acum va simtiti foarte obosita. Somnul poate fi dificil, din cauza uterului voluminos si a cresterii frecventei contractiilor Braxton-Hicks: prin urmare profitati de orice ocazie pentru a va odihni. Nici noaptea nu va veti putea odihni prea bine si va trebui sa mergeti des la baie si in acelasi timp va trebui sa faceti fata si crampelor de picioare.
Pe masura ce fatul se angajeaza, centrul de greutate se muta si poate aparea dezechilibrul.
Colul s-a inmuiat si s-a deschis partial. Daca colul nu a inceput sa se moaie, sa se stearga (sa se subtieze), sau sa se dilate (sa se deschida), este considerat “necopt” sau nepregatit pentru travaliu. In acest caz, medicul va folosi fie hormoni ,fie metode ”mecanice” pentru a pregati colul . Uneori acestea ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 2815 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_40Este posibil sa simtiti dureri in abdomenul inferior, mai ales atunci cand va ridicati sau tusiti,cauzate de relaxarea musculaturii si ligamentelor ce sustin uterul. In acest caz, practicati exercitii Kegel( pentru tonifierea musculaturii planseului pelvin) cat mai des posibil.
Odata cu angajarea copilului in micul bazin, s-ar putea sa simtiti dureri la nivelul feselor si picioarelor (aceste dureri apar datorita comprimarii filetelor nervoase din micul bazin de catre uter). Medicul ginecolog poate efectua un examen intern si observa daca colul uterin a inceput sa se dilate. Colul uterin ar trebui sa se inmoaie si se va deschide partial; contractiile Braxton Hicks devin mai puternice.
S-ar putea sa observati o pierderea dopului de  mucus  care sigileaza colul uterin ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 2959 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

Ai diabet si tocmai ai aflat ca esti insarcinata. Ca si alte femei simti bucuria si teama de a aduce pe lume un copil. Dar te temi de efectele pe care le-ar putea avea diabetul asupra corpului tau, asupra travaliului si nasterii si mai ales asupra sanatatii copilului.

Din cauza bolii vei avea mai multe probleme de infruntat in timpul sarcinii. Dar cea mai importanta provocare este aceea de a-ti tine glicemia sub control. Cu ajutorul medicului tau iti poti monitoriza glicemia si poti evita complicatiile pe toata durata sarcinii.

Pastrarea unui nivel optim al glicemiei pe toata durata sarcinii este mai usoara daca ai o echipa demedici care cunosc problemele diabetului. Printre medicii tai ar trebui sa se afle:
  • Un specialist in diabet. Poate fi un endocrinolog specializat in tratamentul persoanelor cu diabet, inclusiv al femeilor insarcinate.
  • Un ob ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 1309 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

saptamana_27Din saptamana 27 pana in saptamana 36  este posibil ca acumularea de kilograme sa fie putin mai rapida. Este firesc sa fiti ingrijorata, dar nu uitati ca greutatea acumulata in timpul sarcinii nu este daunatoare, dar este absolut necesar pentru sanatatea copilului dumneavoastra.
Este posibil ca sanii dumneavoastra sa-si mareasca volumul chiar si de 4 ori. Gravida poate simti o tensiune in sani, care ii creeaza disconfort. Avand in vedere ca volumul de sange a crescut cu 30-50%, o parte din kilogramele acumulate repezinta lichide. Desigur, un numar mare de kilograme este datorata prezentei copilului si placentei, restul va fi compus din depozite de grasime acumulate in timpul sarcinii, care reprezinta o importanta rezerva de energie in timpul alaptarii.
Evident,in timpul ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 2599 | Data: 01.06.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

Bebelusul dumneavoastra doarme in timpul noptii?
Este una din intrebarile frecvente cu care se confrunta noii parinti. Parinti obositi si confuzi aproape intotdeauna raspund: NU.

Nou nascutul inca nu face diferenta dintre noapte si zi. Stomacul lor mic nu poate contine indeajuns lapte petnru a avea senzatia de saturatie intr-o perioada mai mare de timp. Au nevoie de lapte odata la cateva ore, indiferent daca este zi sau noapte.

Cat timp doarme bebelusul meu?
Nou nascutul poate dormi cate 16 ore pe zi (sau chiar mai mult), adesea cate 3-4 ore odata. Si ca somnul nostru, nou nascutii au di ... Citeste continuarea »
Categorie: Somnul bebelusului | Vizualizari: 1720 | Data: 31.05.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

Relaxarea nu este numai o activitate pasiva, ci si o eliberare activa si constienta a tensiunii. Prin tehnicile de relaxare fizica care elibereaza voluntar musculatura se obtine si o relaxare psihica, reducand astfel durerea. Totodata se poate obtine o stare de bine si siguranta emotionala; aceasta stare are ca rezultat o reducere a anxietatii, care reduce sensibilitatea noastra la durere.

Cand se folosesc Tehnicile de Relaxare
In timpul travaliului timpuriu, este destul de usor sa ramai relaxata. Aceasta perioada este foarte buna pentru a incepe sa te relaxezi in mod constient astfel incat sa iti stabilesti un tipar la care vei ramane pe masura ce travaliul se intensifica. Partenerii va pot ajuta sa identificati tensiunea din timp astfel incat sa va puteti relaxa in loc sa acumulati tensiune. Tehnicile de relaxare pot fi utilizate ... Citeste continuarea »

Categorie: Nasterea | Vizualizari: 1578 | Data: 31.05.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

Desi temuta de multe mamici, nasterea cu forcepsul nu este atat de dificila pe cat se crede, iar in mainile potrivite, forcepsul este o unealta sigura.

Daca se foloseste forcepsul, vorbim de o nastere asistata, pentru ca fatul nu este expulzat numai de mama, prin eforturi proprii, ci este ajutat sa iasa prin interventia medicului.

Forcepsul este un instrument de forma unui cleste, cu cele doua brate usor curbate, ca o lingura.

Acest instrument se foloseste daca:
  • Expulzia a durat mult, mama este obosita si nu mai poate impinge
  • Desi mama impinge corect, fatul nu “vrea” sa iasa.
  • Fatul este aproape nascut, dar bataile inimi ... Citeste continuarea »
    Categorie: Nasterea | Vizualizari: 1685 | Data: 31.05.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

Ce au de Făcut Persoanele de Suport în timpul Travaliului şi al Naşterii?

- În timpul travaliului şi al naşterii: sunt prezenţi continuu: oferă asigurări că totul decurge aşa cum trebuie, susţin fizic şi psihic, încurajează, normalizează situaţiile de panică şi îşi arată dragostea. Uneori această persoană trebuie să fie foarte activă, plină de idei şi gata de acţiune. Alteori tot ce îi trebuie mamei este Prezenţa cuiva apropiat în care să aibă încredere, care este calm, o ajută să se simtă în siguranţă şi are încredere în abilitatea ei de a da naştere aşa cum crede ea de cuviinţă.
- Tot timpul trebuie să: îi amintească să aibă grijă de ea însăşi, adică să mănânce, să bea apă, să se odihnească, să meargă la baie cel puţin o dată pe oră. (Parteneri! Amintiţi-vă ... Citeste continuarea »
Categorie: Nasterea | Vizualizari: 1546 | Data: 31.05.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

Unul dintre răspunsurile importante pe care este necesar să le ştie femeile înainte de a rămâne însărcinate este starea de sănătate a colului uterin. Femeilor care au o viaţă sexuală activă li se recomandă să îşi facă acest test măcar o dată pe an. Testul Papanicolau este o necesitate mai ales pentru cele care şi-au început viaţa sexuală foarte devreme şi care au avut mai mulţi parteneri. Dacă evidenţa necesităţii acestui test nu este atât de mare înainte de sarcină, după ce a aflat că are în pântece o viaţă, femeia trăieşte această responsabilitate de două ori. Vestea bună este că şi în timpul sarcinei, gravida poate să fie supusă acestui test, chiar dacă pe ultima sută de metri…

Cum se realizează?< ... Citeste continuarea »

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 1539 | Data: 31.05.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

Odată cu naşterea copilului vostru se naşte o nouă familie. Nu este vorba numai de naşterea unui copilaş ci şi de naşterea unei mame şi a unui tată. Toată viaţa se schimbă iar voi, ca părinţi, trebuie să învăţaţi să vă adaptaţi la noile obiceiuri impuse de viaţa în trei. Trebuie să învăţaţi să recunoaşteţi acele semnale transmise de nou-născutul vostru care comunică ceva. De fapt, el ştie foarte bine să comunice cu noi, ca părinţi. Problema este că nu întotdeauna ştim noi să interpretăm acele semnale.
Atâta timp cât vă aflaţi în spital, imediat după naştere, puteţi avea un sentiment de siguranţă. Ştiind că la o simplă strigare o persoană specializată vă poate sări în ajutor vă oferă o oarecare garanţie că totul este în regulă. Odată ajunse acasă situaţia se complică un pic. Iar una dintre cele mai supărătoare întrebări care revine şi revine de câteva ori pe zi este De ce plânge beb ... Citeste continuarea »
Categorie: Nou-nascut | Vizualizari: 1673 | Data: 31.05.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

Prevenar este primul şi singurul vaccin pneumoccocic, adresat sugarilor şi copiilor mici, vaccincare luptă împotriva bolilor pneumoccocice invazive, cum ar fi: meningita (infecţia membranei care înveleşte creierul şi şira spinării), sepsisul sau bactoriemia (prezenţa bacterilor în sânge), otita medie (infecţia urechii mijlocii) şi pneumonia.
Aceste boli sunt cauzate de o bacterie denumită Streptococcus pneumoniae, iar acest vaccin conţine şapte din cele mai frecvente tipuri de bacterii care sunt producătoare de bolile enunţate mai sus.
... Citeste continuarea »
Categorie: Nou-nascut | Vizualizari: 1436 | Data: 31.05.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

Ce inseamna icter fiziologic?
Icterul fiziologicIcterul fiziologic este o modificare foarte frecventa a pielii nou-nascutilor prin ingalbenirea pielii si a albului ochilor.Acesta este mai frcvent la copiii nascuti prematur insa se intampla de multe ori sa apara si la bebelusii nascuti la termen.De obicei, un icter usor sau mediu apare in prima zi dupa nastere si dureaza cel mult 7-10 zile la copilasii nascuti la termen si doua saptamani la prematuri si trece de la sine.

Cauzele icterului fiziologic:
În primele zile de viaţă funcţiile ficatului nu sunt pe dep ... Citeste continuarea »
Categorie: Nou-nascut | Vizualizari: 5917 | Data: 27.05.2009 | Rating: 5.0/2 | Comentarii (0)

Colicile bebelusuluiAproximativ 25 la suta din nou-nascuti sufera de accese inexplicabile de plans de nepotolit, denumite adesea colici. De cele mai multe ori, aceste crampe încep să-i chinuie pe micuţi de la 2-3 săptămâni de viaţă,cresc in intensitate pe la 2-3 luni şi dispar în jurul vârstei de 4 luni.
Exista diferite tratamente care pot linisti sugarul. Un bebelus poate plange cateva ore zilnic, mai ales in prima parte a noptii. El isi trage genunchii la piept si are abdomenul tare si umflat. Cei mai multi copii cu colici sunt de a ... Citeste continuarea »
Categorie: Sanatatea bebelusului | Vizualizari: 2327 | Data: 26.05.2009 | Rating: 5.0/1 | Comentarii (0)

Debutul travaliuluiDupă luni de disconfort si epuizare momentul mult asteptat se apropie cu pasi repezi si nu peste mult timp iti vei strange in sfarsit odorul la piept.Nu trebuie,insa sa va lasati pacalite de falsele simptome ale declansarii travaliului si,tocmai de aceea va prezentam in continuare cateva semne care apar inaintea venirii pe lume a bebelusului.

Coborarea copilului - Capul copilului iti va apasa si mai mult pe vezica astfel ca vei face mult mai dese excursii la baie ca anterior. La un anumit moment dat pe parcursul ultimei luni vei observa ca copilasul tau s-a mutat mai jos, astfel ca fundul uterulu ... Citeste continuarea »

Categorie: Nasterea | Vizualizari: 21097 | Data: 26.05.2009 | Rating: 4.3/3 | Comentarii (0)

Ce sunt contracţiile Braxton-Hicks?

Contractiile Braxton-Hicks sunt contractii uterine nedureroase si intermitente care pot incepe sa se produca chiar din saptamana a sasea de sarcina chiar daca nu aveti cum sa le simtiti asa de repede.Cel mai probabil acestea nu se fac simtite pana inspre cea de-a doua jumatate a sarcinii.
Aceste contractii sunt numite astfel dupa medicul englez John Braxton-Hicks care,in anul 1872 le-a descris pentru prima oara.
De obicei, contracţiile nu sunt dureroase şi aproape întotdeauna se opresc după aproximativ o oră. Deşi toate femeile prezintă contracţii Braxton-Hicks, unele femei, în special cele care au primul copil, nu le simt.Aceste contractii sunt de fapt metoda prin care uterul tau se pregateste pentru travali ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3450 | Data: 26.05.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

Acidul folicAcidul folic (numit si folat, sau acid folinic, sau folacin, sau acid pteroilglutamic) este o vitamina care face parte din complexul de vitamine B solubila in apa , mai precis, acidul folic este vitamina B9. Joaca un rol important in producerea de noi celule, mai ales a globulelor rosii si albe din sange. Deficitul de acid folic produce un tip de anemie numita anemie megaloblastica ( o modificare a celulelor rosii ).Deoarece este solubila in apa,aceasta nu poate persista pentru prea mult timp in organism si de aceea trebuie administrata zilnic.
Studiile arata ca femeile care consuma doza zilnica recomandata de acid folic adica 400 micrograme (mcg),ceea ce este echivalentul a 0,4 miligrame (mg) incepand cu cca 3 luni inainte de a ramane insarcinate si continuand in primele 12 saptamani de sarcina pot reduce riscul de a naste un copil cu spina ... Citeste continuarea »
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 2366 | Data: 26.05.2009 | Rating: 0.0/0 | Comentarii (0)

Alimente interzise sau contraindicate in sarcinaDeşi nu sunt alimente,in primul rand vreau sa pun accentul pe doua produse despre care ar fi bine sa uitati in totalitate pe intreaga perioada de sarcina si mai apoi in timpul alaptarii.Acestea sunt tutunul si alcoolul,insa pe larg despre ele voi vorbi intr-un alt articol.
Ar trebui să evitaţi alimentele considerate ca fiind un factor de risc pentru posibilitatea de infecţie, deoarece imunitatea femeilor  gravide este mult mai slaba,organismul se apara mai greu iar riscul de imbolnavire este mai mare.
Prin urmare, ar trebui să fie evitate :

Prima baita   Există foarte multe îndoieli şi întrebări pe care proaspetele mamici si le pun cand vine momentul primei baite a bebelusului.De obicei se simt nesigure şi anxioase atunci cand trebuie sa masoare temperatura apei,sa stie ce cantitate de apa trebuie pusa in vanuta,daca vor trebui sa foloseasca sau nu sapun ori sampon pentru a spala bebelusul,etc.Nimeni nu s-a nascut invatat si e normal sa fie speriate de acest ritual pe care trebuie sa-l initieze dar nu stiu cum.Chiar daca la inceput va parea destul de greu, pe masura ce se vor obisnui cu aceasta activitate,atat mamicile cat si copilasii nu vor mai privi baita ca pe ceva de speriat.In primul rand trebuie sa se tina co ... Citeste continuarea »
Categorie: Ingrijirea bebelusului | Vizualizari: 2927 | Data: 22.05.2009 | Rating: 4.7/3 | Comentarii (0)

1-50 51-100 101-126
Calendar
«  Aprilie 2024  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz