Acidul folic (numit si folat, sau acid folinic, sau folacin, sau acid
pteroilglutamic) este o vitamina care face parte din complexul de vitamine
B solubila in apa , mai precis, acidul folic este vitamina B9. Joaca un rol important in
producerea de noi celule, mai ales a globulelor rosii si albe din
sange. Deficitul de acid folic produce un tip de anemie numita anemie
megaloblastica ( o modificare a celulelor rosii ).Deoarece este solubila in apa,aceasta nu poate persista pentru prea mult timp in organism si de aceea trebuie administrata zilnic.
Studiile arata ca femeile care consuma doza zilnica recomandata de acid folic adica 400 micrograme (mcg),ceea ce este echivalentul a 0,4 miligrame (mg) incepand cu cca 3 luni inainte de a ramane insarcinate si continuand in primele 12 saptamani de sarcina pot reduce riscul de a naste un copil cu spina bifida,
alte defecte de tub neural (defecte la
nastere cauzate de incompleta dezvoltare a creierului sau a maduvei
spinarii), sau malformatii faciale(buza de iepure, gura de
lup).Desi doza recomandată în timpul sarcinii este de 0.4 mg / zi, ea creşte în
mod semnificativ la femeile care au avut deja o sarcina complicată de
aceste malformaţii: doza putand ajunge la 4 mg pe zi ,ceea ce reduce cu aproximativ 80%
sansa de s se întâmplă din nou.
Sursele naturale de acid folic :
Acid folic nu este produs de corpul nostru, de aceea trebuie luat din alimente care sa-l contina insa o alimentatie chiar completa si echilibrata nu poate furniza necesarul de acid folic fara a mai fi nevoie de suplimentele nutritive asa ca adresati-va medicului pentru a va prescrie si astfel de produse.Este recomandat a se consuma,pe cat posibil,fructele si legumele proaspete deoarece in timpul procesului de gatire se poate distruge aproximativ 90% din cantitatea de acid folic
.
Alimente bogate în acid folic :
- Fasole;
- Mazăre;
- Salata;
- Lintea;
- Morcovi fierti;
- Spanac;
- Cereale;
- Pâine;
- Făină;
- Lapte;
- Alune;
- Portocale;
- Banane;
- Sfecla rosie;
- Broccoli ;
- Soia;
- Suc de ananas;
- Pepene verde;
- Seminte de floarea-soarelui;
- Zmeura;
- Asparagus;
- Porumb;
- Castane;
- Rinichi;
Acid folic sa dovedit a fi fara efecte secundare, chiar si luat in doze mari.Cu toate
acestea, prezinta un mare dezavantaj faptul că, la doze de peste 1 mg
/ zi poate masca un deficit de vitamina B12. Chiar si asa,acest deficit este mai des intalnit la copiii si la persoanele in varsta.