Duminica
22.12.2024
13:36:06
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 2 » Saptamana 23
Saptamana 23
00:09:53
saptamana_23Ati luat deja in greutate intre 5,5 si 6,8 Kg si incepand de acum, cresterea in greutate capata un ritm alert, cam de 200 g pe saptamana. Uterul dumneavoastra este cu aproape 2-3 cm mai sus de ombilic.  In cea de-a 23-a saptamana de sarcina uterul tau e de marimea unei mingi de fotbal. Uterul, in crestere, exercita presiune asupra asupra spatelui si pelvisului tau putandu-ti cauza dureri periodice asupra spatelui si picioarelor.
Se poate observa o crestere a secretiilor vaginale (dar fara sangerari). Anxietatea, urinarile frecvente, arsurile la stomac, crampele la picioare, si orice alt discomfort au ca rezultat reducerea numarului de ore de somn la gravide. Se recomanda dormitul pe partea stanga, de odihna mamei depinzand sanatatea fatului.
S-ar putea sa observi uneori in sarcina umflarea tesuturilor moi in special la nivelul gleznelor si picioarelor. Acestea se numesc edeme si apar datorita modificarilor compozitiei chimice a sangelui ce determina trecerea fluidului din vasele sanguine in tesuturi si deoarece uterul ce creste progresiv in dimensiuni determina cresterea presiunii la nivelul venelor ce aduc spre inima sangele din partea inferioara a organismului si determina astfel incetinirea circulatiei la nivelul membrelor inferioare. Edemele sunt accentuate mai ales seara si pe timpul verii. Corpul tau va elimina excesul de lichid dupa ce vei naste.
Pot aparea hemoroizii cu sangerari anale,varice la nivelul membrelor inferioare, contractii de tip Braxton Hicks(nu sunt dureroase si ajuta corpul sa se pregateasca pentru nastere), sangerari de gingie.
Gravidele trebuie avertizate asupra simptomelor care prevestesc nasterea prematura: contractiile regulate (4 sau mai multe pe ora), senzatia de apasare in zona genitala, ruptura membranelor si eliminarea de lichid amniotic ( uneori poate fi dificil de diferentiat lichidul amniotic de urina).
Acum, copilul are 20 cm lungime de la partea de sus a capului(vertex) la sezut si 28 cm de la cap pana-n picioare.Are o greutate de 500 grame, iar proportiile organismului sunt aproape similare cu ale unui nou nascut, desi este mult mai slab, datorita depozitelor reduse de grasime. Depunerea de grasime incepe intr-un ritm alert dar pielea copilului arata inca rosie si ridata datorita pielii care a inceput sa isi piarda transparenta formandu-si pigmentul.
In cursul acestei saptamani isi deschide pleoapele. Chiar daca isi poate misca ochii,campul vizual este limitat.
Copilul continua sa creasca si sa se pregateasca pentru nastere. Plamanii sunt in curs de dezvoltare ,se formeaza surfactantul, o substanta care va ajuta la extinderea plamanilor dupa nastere. Vasele de sange din plamanii lui se dezvolta pentru a se pregati pentru procesul de respiratie.  
Bataile inimii fatului sunt suficient de puternice pentru ca acestea sa poata fi ascultate cu stetoscopul.Intestinul continua sa formeze meconium, care este primul scaun care va fi expulzat. Pancreasul copilului s-a dezvoltat bine si a inceput deja sa produca insulina.
Unghiile sunt pe deplin formate. Lanugo (pufuletul fin de pe pielea bebelusului) se inchide la culoare. Oasele urechii mijlocii se osifica in continuare.
Primii dinti de lapte incep sa se formeze in gingii si papilele gustative pot distinge gustul dulce de amar. Mugurii dintilor sunt dezvoltati, acum incepe formarea smaltului din care vor aparea dintii de lapte.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3902 | Autor: bebelyno | Rating: 0.0/0 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz