Joi
18.04.2024
13:05:04
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 2 » Saptamana 16
Saptamana 16
00:21:28
saptamana_16Uterul continua sa creasca , in saptamana a 16-a de sarcina poate fi palpat imediat sub ombilic. Gravida are unele mici contractii numite Braxton-Hicks. Sunt contractii nedureroase, nesistematizate, de intensitate scazuta. Gravida nu are motive sa se sperie, deoarece aceste contractii sunt o adaptare a uterului la cresterea in volum. Cresterea in greutate de pana acum este de aproximativ 2-4 kg. Coloana vertebrala raspunde acum la solicitarea sarcinii printr-o hiperlordoza (accentuarea curburii lombare), insotita de dureri. In cazul femeii care are unele afectiuni ale coloanei vertebrale sau este supraponderala, durerile pot fi mai intense.
Volumul de sange din corpul mamei creste continuu pentru a acoperi nevoia bebelusului de oxigen.Inima pompeaza cu 20% mai mult sange decat in mod obisnuit, ceea ce face ca parul gravidei sa straluceasca, pielea si unghiile sa radieze de sanatate. Pana la finalul sarcinii, volumul de sange va continua sa creasca. Datorita cresteri volumului de sange cu pana la 50%, estrogenul si porgesteronul determina umflarea mucoaselor, incluziv cea nazala, aparand noi simptome si anume nasul infundat sau sangerarile nazale. Trebuie evitate sprayurile nazale si medicamentele. Glandele mamare incep sa produca si este posibil ca sanii sa devina mai sensibili ca de obicei sau chiar sa se umfle. Venele de pe sani devin mai vizibile odata cu cresterea fluxului de sange catre acestia. In aceasta perioada apar vergeturile pe peretele abdominal, pe coapse, la nivelul sanilor.
In acest interval, tranzitul intestinal este incetinit, pot aparea hemoroizii, din cauza presiunii uterului asupra intestinelor si actiunii hormonale. In aceste situatii, femeia poate apela la laxative usoare, orale, pe baza de plante, la lichide si exercitii fizice. Pentru ca uterul exercita o presiune asupra vezicii urinare, femeia se plange ca are mictiuni mai frecvente. Secretia vaginala devine mai abundenta.
Saptamana aceasta, copilul masoara 11.6cm si cantareste in jur de 100g. Dezvoltarea copilului continua in aceasta saptamana sa fie rapida.
Unele gravide simt acum primele miscari fetale. Multe femei descriu acest sentiment ca miscarile unui fluture, ca bulele de acid sau ca popcornul cand se prepara.
Daca nu simtiti miscarile copilului, nu trebuie sa intrati in panica , ar trebui sa incepeti sa simti miscarile copilul in curand, de obicei, intre 16-24 saptamani.
Capul copilului va fi acoperit cu lanugo. Unghiile de la mana sunt bine formate si ungiile de la picioare incep sa creasca in aceasta saptamana.
Corpul copilului incepe sa creasca mai repede decat capul acestuia pentru a ajunge la un raport normal intre cap si corp.Muschii capului si gatului devin mai puternici ceea ce face ca capul sa fie mai ridicat decat pana acum. Globii oculari s-au deplasat spre partea anterioara a capului. Desi ochii sunt inchisi, globii oculari se misca incet.  Urechile sunt aproape de pozitia normala.
A invatat sa respire, prin inhalarea si expirarea unor cantitati mici de lichid amniotic ajutand la dezvoltarea si cresterea plamanilor. Inima copilului pompeaza circa 23,6 litri sange zilnic, tot sangele fiind recirculat de mai multe ori prin tot corpul fatului.Sistemul urinar functioneaza deja de cateva saptamani. Organele sale genitale sunt acum complet dezvoltate si o ecografie poate determina sexul copilului.Fatul continua sa dezvolte grasime pe sub piele, aceasta avand un rol termoizolator.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 4412 | Autor: bebelyno | Rating: 0.0/0 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz