Duminica
22.12.2024
12:28:17
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 1 » Saptamana 29
Saptamana 29
23:57:38
saptamana_29Pelvisul(bazinul) incepe sa se largeasca,pregatindu-se pentru nastere. Durerile se agraveaza odata cu cresterea in volum a uterului. Uterul gravidei a ajuns la 8-10 cm deasupra ombilicului, iar cresterea in greutate a mamei este de aprox. 9 kg.
Gasirea unei pozitii confortabile pentru somn este din ce in mai dificila, datorita abdomenului mult marit si emotiilor legate de nastere. Se recomanda dormitul pe partea stanga sau dreapta cu genunchii indoiti. Miscarile fetale active ii creaza mamei un disconfort in plus, mai ales daca programul lui de somn nu coincide cu al ei.Acesta poziţie este ideala, deoarece stimulează deschiderea bazinului şi pot atenua durerea. Datorita problemelor de somn va veti simti tot mai obosita.
In timpul noptii s-ar putea sa apara  crampe in molet(pulpa picioarului), datorita eforturilor muschilor de sustinutere a unei greutatii din ce in cea mai mare. Daca simtiti o crampa, impingeti calcaiele in jos pentru a se relaxa muschii.Incercati sa continuati sa faceti miscare, ca mersul pe jos sau inotul,aceasta poate sa va ajute sa va simtiti mai bine.
In corpul gravidei apar schimbari hormonale in urma carora apar pe piele iritatii sau pielea se usuca foarte repede ducand la mancarimi ale pielii, mancarimi ce pot fi ameliorate prin masaj.
Apar contractii Braxton Hicks, ce apar fara nici o legatura in ultima jumatate a sarcinii. Acestea dureaza intre 30 si 60 de secunde, nu sunt ritmice, apar neregulat si, in acest moment al sarcinii, ar trebui sa fie nedureroase si sa nu apara periodic.
Sanii vor secreta colostru. Acesta contine importanti factori imunologici care sa protejeze fatul mai ales acum, cand sistemul lui imunitar nu este complet dezvoltat.
Datorita cresterii de volum uterului se agraveaza constipatia,arsurile stomacale, indigestiile,urinarile frecvente.
Copilul,mic, dar perfect proportionat,cantareste aproximativ 1,3 kg si are o lungime de 26 cm de la partea de sus a capului la sacru(38 de cm din cap pana in picioare). In fiecare zi a sarcinii, este acum aproape de incheierea stadiului de dezvoltare prenatala si creste capacitatea sa de a supravietui in afara uterului.
Toate organele sunt acum complet dezvoltate, dar va continua sa creasca pana la nastere.
Plamani s-au dezvoltat pana la punctul in care, teoric, poate sa respire normal. Maduva osoasa produce celule rosii (eritrocite) si copilul incepe sa isi adapteze temperatura corpului. in fiecare zi elimina aproximativ o jumatate de litru de urina, care este varsata in lichidul amniotic. Sub piele continua depunerea de straturi de grasime, straturi absolut necesare odata ce copilul se va naste.
Creierul isi continua dezvoltarea si este deja capabil sa asigure functionarea sistemelor vitale in afara uterului: el poate controla ritmul respirator, coordona contractiile tubului digestiv si regla temperatura corporala. Capul ii creste in dimensiuni, datorita cresterii rapide a creierului care a inceput in saptamana 28 de sarcina.
Datorita faptului ca nu mai are la fel de mult spatiu, se limiteaza la miscari mai putin ample, din coate si genunchi. El poate fi deja pozitionat cu capul in jos, pregatit pentru nastere. In caz contrar, acest lucru se va intampla curand si mama va simti o presiune mai crescuta in zona genitala.
Ochii sunt albastri si irisul acum se poate dilata si contracta in functie de cantitatea de lumina(daca lumina este slaba se dilata,daca lumina este puternica se contracta). Micutul poate acum sa isi deschida si ochii si sa isi intoarca capul cu totul spre o sursa de lumina puternica. Simtul gustului este de asemenea dezvoltat. Alimentele pe care le consumati modifica gustul lichidului amniotic, prin urmare bebelusul se obisnuieste cu ele inca din uter.
Glanda suprarenala incepe sa produca hormoni cum sunt androgen si estrogen. Acesti hormoni stimuleaza productia prolactinei, alt hormon secretat de organismul mamei, care ajuta la formarea colostrului, laptele ce va hrani copilul in primele zile dupa nastere.
In aceasta etapa exista acum variatii semnificative intre un copil si altul ca greutate si dimensiuni. in perioada ulterioara de 11 saptamani copilul dumneavoastra, probabil, isi va dubla greutatea.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3360 | Autor: bebelyno | Rating: 5.0/1 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz