Duminica
22.12.2024
08:35:30
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 24
Vizitatori: 23
Membrii: 1
MethrenUnaks


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 2 » Saptamana 17
Saptamana 17
00:19:56

saptamana_17Pe masura ce sarcina avanseaza, varful uterului devine aproape sferic. El creste mai rapid in lungime (inspre abdomen) decat in latime, devenind mai oval. Uterul este la aproximativ 5 cm de mai jos de ombilic. Acum aratati foarte bine si nu exista o crestere evidenta a abdomenului
Uterul umple pelvisul si incepe sa creasca in abdomen, impingand intestinele in sus si in partile laterale. Din cauza uterului marit in dimensiuni pot aparea neplaceri digestive, cum ar fi: indigestia, constipatia , durerile abdominale sau arsurile gastrice.
Sarcina este din ce in ce mai evidenta. Datorita fluxului crescut de sange din organism nasul este infundat si pot apare sangerari nazale. Parul se ingrasa mai repede decat de obicei. Unele gravide realizeaza ca nu mai au memoria ca inainte. Transpiratia si secretiile nazele si vaginale se accentueaza si pot aparea sangerarile gingiilor. Alunitele deja existente se pigmenteaza mai mult, la fel si areolele mamare si poate apare masca gravidica (pete inchise la culoare pe fata si gat).
La unele femei pot aparea dureri periodice la picioare, dureri aparute prin iritarea nervului sciatic, dureri ce pot ajunge sa fie aproape de nesuportat. Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp si ajunge pe sub uter pana in josul piciorului. Cauza durerii poate avea legatura cu cresterea in greutate a copilului, acesta apasand direct pe nerv, singura solutie de a evita durerile fiind ca femeia sa nu stea prea mult timp intr-o singura pozitie, de ajutor fiind si cateva perne puse sub picioare pe timpul somnului.
Datorita hormonilor de sarcina, cele mai multe gravide relateaza cresteri ale libidoului. Dupa orgasm este posibil sa apara o jena abdominala, dar aceasta este normala.
Este perioada cand sunt observate varicele. Femeile predispuse sau cu varice preexistente se pot astepta ca acestea sa devina mai voluminoase si mai dureroase. Gravida va purta ciorapi medicinali si isi va odihni picioarele usor ridicate fata de pozitia orizontala. Femeile care poarta lentile de contact spun ca nu le mai tolereaza in timpul sarcinii (deoarece apare o modificare a presiunii intraoculare, care este tranzitorie).
Fatul are acum pana la 13cm si o greutate in jur de 140g,fiind dublu decat a fost cu 2 saptamani in urma.
Nu este o schimbare determinata in  aspectul copilului si el / ea a inceput sa arate mult  mai uman. in aceasta saptamana continua procesul de crestere si dezvoltare, in special in ceea ce va duce la cresterea in greutate a copilului(creste de aproximativ  doua ori  pe parcursul a urmatoarelor trei saptamani).
In aceasta saptamana a sarcinii, ar trebui sa simti miscarile copilului, daca inca nu le-ati simtit atunci ar trebui sa-le simtiti in urmatoarele cateva saptamani(pana in saptamana 20). Exista anumite elemente, care pot face sa fie dificil sa simtiti miscarile fetale, cum ar fi pozitia anormala a placentei - dar la un moment dat, in urmatoarele cateva saptamani, ar trebui sa se simta copilul misca.
Placenta, care asigura oxigen, nutrienti si elimina reziduurile, creste pentru a se putea adapta nevoilor copilului. Cu o grosime mai mare de 2.5 cm, ea contine mii de vase de sange care fac schimbul de nutrienti si oxigen intre corpul tau si al copilului. Cordonul ombilical creste si devine mai gros si mai puternic, pentru a acoperi necesarul de sange si nutrienti a fatului. Exista situatii in care fatul este capabil sa stranga atat de tare de cordonul ombilical incat sa impiedice oxigenarea, insa avand in vedere faptul ca nu are rezistenta, el nu va putea mentine aceasta forta pentru mult timp asupra cordonului ombilical, astfel neprovocandu-si nici un rau.
Fatul continua sa acumuleze grasime care se va depune sub piele. La nastere, intre 2 si 6% dintre greutatea bebelusului este grasime.Aceasta il va ajuta sa isi mentina la nastere o temperatura constanta.Pielea este acoperita de un par fin numit lanugo. Pielea bebelusului continua sa se dezvolte, dar este inca transparenta.
Toate organele sunt formate si sunt plasate la locul lor. In colonul fatului incepe sa se acumuleze meconiul care va fi eliminat in primele scaune dupa nastere. El este format din ceea ce inghite fatul in timpul celor 9 luni de sarcina si anume, detritusuri celulare, secretii digestive, lichid amniotic, lanugo si mucus si are culoarea maro inchis-negru. Oasele se intaresc, miscarile fatului devenind din ce in ce mai viguroase. Oasele raman totusi flexibile pentru a putea trece mai usor prin vaginul mamei la nastere. La acesta varsta amprentele au prins deja contur. Fetusul poate auzi zgomote provenite din lumea inconjuratoare. Papilele gustative se dezvolta si incepe sa diferentieze gustul dulce de cel amar.
In jurul copilului incepe sa se formeze un strat protector numit vermix. Straturi de grasime maronie incep sa se formeze sub piele, straturi ce vor ajuta la reglarea termica a organismului copilului dupa nastere.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3862 | Autor: bebelyno | Rating: 5.0/1 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz