Duminica
22.12.2024
13:21:18
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 2
Vizitatori: 1
Membrii: 1
MethrenUnaks


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 2 » Saptamana 24
Saptamana 24
00:07:55
saptamana_24In cea de-a 24-a saptamana vei observa ca uterul tau e cu 3 sau 4 cm deasupra buricului. Este posibil ca durerea de ligamente rotunde sa creasca in intensitate odata cu cresterea uterului iar ligamentele continua sa se intinda pentru a suporta greutatea copilului. Pielea de pe abdomen si sani se intinde si pot aparea mancarimi. De cele mai multe ori, mancarimile se datoreaza pielii uscate. Consumul suficient de apa si masajul cu creme hidratante sunt de ajutor.
Alte simptome precum schimbari la nivelul sanilor, urinari frecvente, constipatie, indigestie, arsuri, mancarimi,hemoroizi datorita presiunii din uter. De asemenea, ochii pot fi sensibili si uscati, iar oftalmologii recomanda folosirea de lacrimi artificiale in aceste cazuri.
Tensiunea arteriala poate creste usor pe masura ce revine la valoarea normala de dinainte de sarcina(a fost scazuta intre saptamanile 22 si  24). Simptomele care ar trebui  sa te alerteze includ: edeme ale fetei  si ale mainilor, crestere in greutate brusca (datorita retentie apei), vedere incetosata neclara, senzatia de puncte intunecoase in fata ochilor, dureri de cap bruste severe sau persistente, sau dureri la nivelul abdomenului  superior.
Intre saptamanile 24 si 28 se face o masurare a cantitatii de glucoza din organism dupa ingestia a 75 de grame de glucoza(testul de toleranta la glucoza). Cu aceasta analiza se poate descoperi diabetul gestational, o forma de diabet temporara pe perioada sarcinii, ce are ca efect un nivel scazut de zahar in sangele copilului. Prezenta acestei forme de diabet va creste sansele ca nasterea sa se faca prin cezariana, deoarece copilul poate fi foarte mare (macrosomia). Printre simptome se numara setea excesiva, oboseala, greata, urinarile frecvente.Aproximativ 2-5% dintre gravide fac diabet gestational.
La 24 de saptamani copilul este considerat oficial "vital". Aceasta inseamna ca, daca s-ar naste acum ar supravietui in afara corpului mamei, intr-o unitate de terapie intensiva.
Acum cantareste aproximativ 600 de grame si masoara aproximativ 21 de cm de la partea de sus a capului(vertex) la sezut. Odata ce copilul a ajuns la 1000 de grame de greutate, sansele sale de supravietuire dupa o nastere prematura vor creste cu aproximativ 70%.
Muscultura mainilor s-a dezvoltat si coordonarea lor se imbunatateste. Fatul poate acum sa clipeasca, inchizand si deschizand frecvent ochii. Urechea interna, care este responsabila de echilibrul organismului, este complet formata, astfel ca fatul stie ce inseamna in sus si in jos atunci cand se misca in lichidul amniotic. In cazul baietilor, scrotul este acum bine dezvoltat. Daca este baiat, testicolele incep sa coboare la nivelul scrotului (proces ce va dura cam 2-3 zile).
Sacii cu aer(alveolele) incep sa se dezvolte in plamanii fatului. Plamanii vor produce o substanta numita surfactant pulmonar care acopera captusala interioara a acestor saci cu aer. Secretia ajuta plamanii sa se dezvolte normal atunci cand copilul va respira. Vasele de sange din plamanii bebelusului se dezvolta, pregatindu-se pentru respiratie, incepe sa clipeasca, ochii deschizandu-se si inchizandu-se frecvent, iar genele si sprancenele sunt prezente.
De acum inainte, pielea va continua sa acumuleze depozite de tesut gras si plamanii sunt in curs de pregatire pentru nastere. in plus, va dezvolta un ciclu somn- trezire, cu miscari rapide ale ochilor(REM) si, adesea, in timp ce sughita face exercitii de respiratie.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3225 | Autor: bebelyno | Rating: 0.0/0 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz