Marti
19.03.2024
13:01:09
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 2
Vizitatori: 2
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 2 » Saptamana 12
Saptamana 12
00:27:36

saptamana_12In jurul acestei saptamani, ultima din primul trimestru de sarcina, uterul mamei incepe sa urce spre abdomen pe masura ce creste. Din acest motiv, se reduce presiunea asupra vezicii urinare si se va reduce numarul de mictiuni (urinari). Asta pana in ultimul trimestru de sarcina, cand uterul este mult mai mare si comprima din nou vezica urinara. Areolele mamare se inchid la culoare si cresc in dimensiuni, iar, din loc in loc pe abdomen pot aparea mici pete hiperpigmentate (mai inchise la culoare). Alte modificari la nivelul pielii sunt linea nigra pe abdomen si masca gravidica (pete inchise la culoare dispuse pe fata si gat), care vor disparea dupa nastere.
Cresterea volumului de sange si prezenta hormonului de sarcina, hCG (datorita caruia creste cantitatea de sebuum secretata) face ca tenul gravidei sa fie stalucitor. Cateodata insa, cresterea cantitatii de sebuum poate duce la acnee temporara. Pentru a putea pompa volumul suplimentar de sange,inima ta este mai solicitata. Veti transpira mai mult si temperatura corpului va creste. Ametelile si durerile de cap continua sa se faca simtite, datorita volumul sanguin crescut. Alte simptome ale sarcinii pe care le intalnesti acum sunt arsurile si indigestia(cauzate de cantitatea crescuta de progesteron).
Fatul va avea acum o greutate de aproximativ 30 de grame si va masura aproximativ 7 cm.
Placenta, care furnizeaza oxigen, grasimi, vitamine ,minerale si proteine necesare fatului este acum pe deplin functionala. Placenta ,printr-un process de difuzare,elimina substantele nefolositoare si dioxid de carbon,care ajung in vasele de sange ale mamei.
Desi placenta elimina dioxidul de carbon si substantele nefolositoare de la fat, nu poate elimina alcoolul, nicotina, cafeina, medicamentele, drogurile si virusii care pot trece prin sange de la mama la fat. Aceste substante pot afecta cresterea si dezvoltarea fatului.
Intestinele sunt mult mai dezvoltate, acum pot face miscari alternative de contractie si relaxare (ceea ce este cunoscut ca peristaltism). Celulele nervoase incep sa se multiplice rapid si incep sa formeze sinapsele (legaturi neuronale de la nivelul creierului). Lichidul amniotic umple plamanii pentru a nu le permite sa se colabeze (sa se stranga).
La nivelul intestinului va incepe un proces lent in urma caruia se formeaza o substanta neagra,lipicioasa ce va fi eliminata la scurt timp dupa nastere (meconiu).
Osificarea oaselor fatului continua in aceasta saptamana, ceea ce inseamna ca oasele vor incepe sa devina mai dure. Muschii incep sa raspunda impulsurilor venite din partea creierului, care insa, nu este inca suficient de dezvoltat pentru a coordona complet miscarile.
Fata lui incepe sa arate mai uman. Ochii, ce se formeaza initial pe partile laterale ale capului, incep sa se apropie unul de celalalt la nivelul fetei; si urechile sunt aproape in pozitia finala, pe partile laterale ale capului.Incepe sa apara sprancenele si buzele. Corzile vocale sunt complete.
Spre sfarsitul acestei saptamani se pot observa destul de bine organele sexuale externe. Insa, printr-o ecografie obisnuita inca nu se pot diferentia (atat de mici sunt).

Ecografia
Fatul este de aproximativ 7cm in lungime de la 12 saptamani. Uneori, la examenul ecografic se poate determina sexul viitorului bebelus.
Ecografia Doppler poate fi folosita pentru a monitoriza bataile inimii fatului ,cu rezultate clare.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 4532 | Autor: bebelyno | Rating: 0.0/0 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz