Marti
19.03.2024
05:40:11
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 2 » Saptamana 15
Saptamana 15
00:22:54
saptamana_15In acesta saptamana a sarcinii veti  observa putine schimbari incomfortabile pentru tine. Hormonii s-au mai linistit si ai inceput sa te obisnuiesti cu burtica in crestere. Uterul incepe sa se iveasca din bazin, ajungand undeva, cam la 10 – 15 cm sub ombilic. Cresterea rapida a uterului provoaca intinderea ligamentelor sale. Ca rezultat poate apare o senzatie dureroasa in partea inferioara a abdomenului si in regiunea inghinala. Se determina inaltimea uterului masurand de la limita superioara a osului pelvian pana la extremitatea superioara a uterului si se exprima, de regula, in centimetri. Pot aparea contractiile Braxton Hicks. Acestea apar din cand in cand, sunt nedureroase si reprezinta modalitatea organismului femeii de a se pregati pentru nastere. In cazul in care apar cu o frecventa mai mare de 5 contractii/ora, daca sunt dureroase si sunt acompaniate de dureri de spate, se recomanda consultul de urgenta al ginecologului.
Pana acum ar fi trebuit sa iei in greutate circa 2,5 kg. Daca ati luat in greutate un pic mai mult sau mai putin nu va faceti foarte mari griji. Femeile se ingrasa in moduri diferite.
Nivelurile crescute de estrogen pot cauza inflamarea mucoasei nazale, asa ca nasul infundat este o afectiune destul de des intalnita.Sarcina va afecteaza si sistemul imunitar care devine vulnerabil chiar si la raceli sau gripe si este recomandat sa pastrati distanta de substante iritante ca cele continute in tigari sau aerosoli.
In aceasta perioada va puteti confrunta  cu constipatia. Beti lichidele necesare (cel putin 8 pahare de apa /zi),consumati multe legume si fructe , faceti exercitii usoare: mersul si inotul.
Somnul devine o problema, unele gravide putand avea insomnii. Nu se recomanda somnul pe burta, ci pe o parte. Aceasta este cea mai confortabila si sanatoasa pozitie de somn. Pozitia de somn pe spate face ca uterul sa comprime aorta (cel mai mare vas de sange din organism) si vena cava inferioara, care asigura circulatia fatului si a partii de jos a corpului mamei.
Saptamana aceasta copilul masoara aproximativ 10 cm  de la vertex la sezut si cantareste in jur de la 70g.Are marimea unei mingi de softball. Ritmul de crestere in urmatoarele luni va fi mai rapid comparativ cu saptamanile trecute.
Daca aceasta este prima dvs. sarcina, atunci ar putea fi prea devreme ca sa simti miscarile fatului, cu toate ca ar trebui sa incepeti sa le simtiti in urmatoarele cateva saptamani. Daca aceasta nu este prima sarcina,s-ar putea sa incepeti sa simtiti miscarile copilului  in acest moment.
Pielea copilului este subtire si este acum acoperita de un par fin numit lanugo. Acest fir de par ajuta copilul sa isi mentina o temperatura constanta si dispare aproape complet pana la nastere. Celulele sale adipoase incep sa se dezvolte, astfel ca grasimea incepe sa se depuna pe corp.
Ochii copilului vor continua sa se mute spre pozitia lor normala in aceasta saptamana. Urechile, care sunt deja de o parte si de alta a capului, se afla inca in curs de dezvoltare si incep sa arate de acum aproape normal.
In aceasta saptamana poate sa caste, sa faca grimase, sa se incrunte si sa isi suga degetul.
Inghitite lichid amniotic, care este digerat de catre tubul digestiv in curs de dezvoltare. El incepe sa exerseze respiratia, tragand lichid amniotic in plamani si eliminandu-l inapoi. Lichidul amniotic se reinnoieste complet la fiecare 2-3 ore, ceea ce ii mentine permanent sterilitatea si compozitia chimica.
Oasele fatului devin mai tari si incep sa fixeze calciu.In cazul in care s-ar face o radiografia in aceasta saptamana(este interzisa efectuarea de radiografii) s-ar vedea scheletul copilului. In aceasta perioada este important sa ai o dieta cu mult calciu, pentru a nu-ti consuma depozitele proprii. Picioarele sunt acum mai lungi decat mainile si corpul este mai lung decat capul fatului.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3386 | Autor: bebelyno | Rating: 0.0/0 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz