Marti
19.03.2024
08:47:20
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 2 » Saptamana 20
Saptamana 20
00:15:02

saptamana_20In saptamana 20 de sarcina varful uterului este la acelasi nivel cu ombilicul. Aceasta zona poate deveni sensibila si ombilicul se poate aplatiza si chiar hernia in urmatoarele luni.  Pe masura ce copilul creste, unele femei au parte de o anumita greutate in respiratie deoarece plamanii, ca majoritatea organelor au parte de mai putin spatiu. Desi nu apar complicatii, aceste probleme sunt incomode.
Se simte bineinteles miscarea intensa pe care o desfasoara bebelusul dumneavostra, uneori atat de intensa incat va poate deranja somnul. In urmatoarele 10 saptamani activitatea copilului va cunoaste cea mai intensa treapta, urmand ca dupa aceasta etapa sa se diminueze treptat.
Unele femei experimenteaza schimbarea acuitatii vizuale in aceasta perioada. Cantitatea de fluid de la nivelul ochilor creste si s-ar putea sa ai nevoie sa porti ochelari (sau sa-i schimbi). Dupa nastere vederea va reveni la parametrii dinainte de sarcina.
Multe femei observa semne de intindere ale pielii si ale muschilor avand in vedere ca in aceasta perioada copilul creste din ce in ce mai mare si are nevoie de tot mai mult spatiu. Alte simptome care apar (sau continua) in aceasta perioada sunt urinarile frecvente, constipatia, indigestia si arsurile.
Gravidele trebuie sa inceapa sa fie atente la anumite semne care pot prevesti o nastere prematura si care necesita prezentarea de urgenta la ginecolog. Acestea includ durerile abdominale si de cap prelungite si intense, sangerarile vaginale, scaderea intensitatii si frecventei miscarilor fetale.
Copilul masoara 20 cm(de la vertex la sezut) si cantareste 300 g.
Cresterea sa este foarte rapida. Muschii se dezvolta si consolideaza in fiecare zi,astfel miscarile sale devin din ce in ce mai multe si mai intense. Corpul copilului este acoperit cu un strat fin de par numit lanugo iar parul de pe cap creste cu repeziciune. Sub stratul de vernix ce acopera pielea, aceasta se dezvolta formandu-se straturi, incluzind derma, epiderma si stratul subcutanat. Buzele incep sa se defineasca. Urechile si nasul se dezvolta, narile incep sa se deschida din aceasta saptamana de sarcina. Urechile sunt functionale, fatul auzind bataile inimii mamei, fluxul sanguin prin cordonul omblical si alte sunete intrauterine. Pe dintii deja formati sub gingii, incepe sa apara smaltul si dentina. Grasimea bruna se formeaza acum pe gatul, toracele si axilele fatului. Unghiile sunt incep sa se formeze, pielea se ingroasa si amprentele sunt deja stabilite.
In intestinele micutului incepe sa se acumuleze meconium-ul care va constitui primul sau scaun. Acesta este format din celule eliminate, din lichidul amniotic inghitit si din secretii ale tubului digestiv.
El incepe sa raspunda la stimuli externi deoarece simţurile sunt dezvoltate. Sistemul senzorial cunoaste in aceasta etapa un apogeu al dezvoltarii, celulele senzoriale deservind simturile (gust, miros, auz, vaz si pipait), dezvoltandu-se acum si ariile specializate ale creierului.
In cazul fetitelor, incepe sa se dezvolte vaginul, iar in cazul baietilor, testiculele incep sa se deplaseze spre scrot, dar inca un depasesc peretele abdominal. Imunitatea incepe sa fie transferata de la mama la fat, protejandu-l pana la 6 luni dupa nastere.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3520 | Autor: bebelyno | Rating: 5.0/1 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz