Marti
19.03.2024
09:01:19
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 2 » Saptamana 21
Saptamana 21
00:13:32
saptamana_21In saptamana 21 uterul a ajuns la aproximativ 1 cm deasupra ombilicului, iar cresterea in greutate este de aproximativ 4-7 kg. Fatul are destul loc sa se miste. Nu te alarma daca simti lovituri sau chiar rotiri ale copilului in burtica ta. Veti simti crampe in zona picioarelor dar si dureri care tind sa creasca in intensitate. Pentru a reduce aceste simptome puteti folosi perne special concepute pentru gravide sau chiar si perne normale pentru a va sprijini picioarele atunci cand va odihniti. Curelele de suport maternal pot fi folosite pe timpul zilei pentru a evita edemurile si discomfortul in zona gleznelor si a picioarelor pe toata perioada sarcinii. Acest tip de suporturi ajuta la reducerea umflaturilor cauzate de sarcina si a varicelor, aceste doua simptome provenind in special din cresterea in greutate care la randul ei duce la cresterea presiunii exercitate asupra picioarelor, cand stati in picioare. In cazul sarcinii multiple, retentia de lichid este si mai accentuata.
O modificare a pielii pe care o poti observa in timpul sarcinii este uneori denumita steluta vasculara. Acestea sunt mici zone de piele rosie, usor mai iesite in relief, ce prezinta mici prelungiri.Apar de obicei pe fata, gat, toracele superior si brate si sunt cauzate de nivelul crescut de estrogen din timpul sarcinii, si de obicei dispar dupa nastere.
Pe masura ce greutatea creste, apar durerile lombare, iar datorita presiunii exercitate asupra venelor membrelor inferioare, pot apare mici vase sparte, varice si hemoroizi. In timp ce edemele dispar dupa nastere, aceste modificari sunt permanente. O alta problema care apare in sarcina si este mai frecventa pe masura ce creste uterul este reprezentata de infectiile urinare. Acestea sunt frecvent intalnite in sarcina, datorita modificarilor care apar la nivelul aparatului urinar. Uterul apasa pe vezica urinara si poate bloca golirea acesteia, urina stagnand mai mult timp acolo. Rezultatul este o infectie urinara, care netratata se poate transforma in pielonefrita, adica infectie la nivelul rinichiului.
Copilul masoara 22 cm si cantareste 350 g. Se misca foarte mult si este din ce in ce mai activ. Este capabil de a misca mainile sau picioarele sale si se joaca mult cu cordonul ombilical.
Buzele se pot diferentia mai bine, si primele imagine ale dintilor arata ca niste muguri sub linia gingiei. Ochii s-au dezvoltat, desi irisul (partea colorata a ochiului) nu este inca pigmentat. Acum parul de pe capul fatului este mult mai vizibil, la fel si genele si sprancenele.
In aceasta saptamana sistemul digestiv al copilului se maturizeaza si creste iar intestinele se contracta si se relaxeaza. Copilul exerseaza inghitind lichid amniotic pentru a-si dezvolta si mai mult sistemul digestiv. Intestinele copilului s-au dezvoltat suficient cat sa permita absorbtia unei cantitati mici de zahar din lichidul pe care il inghite si transportul acesteia prin sistemul digestiv catre intestine. Restul hranei va continua sa treaca prin placenta de la tine la copil.
Pancreasul, esential pentru producerea de hormoni, se dezvolta in etape.Pana acum ficatul si splina erau responsabile de producerea celulelor de sange (ficatul va continua sa faca acest lucru pana in momentul nasterii). Acum insa maduva osoasa s-a dezvoltat suficient cat sa-si aduca contributia la formarea celulelor de sange. Tot acum, incep sa se sintetizeze leucocitele (globulele albe ale sangelui) al caror rol este de a apara organismul impotriva infectiilor si a unor boli.
La fetite,ovarele contin aproximativ 6 milioane de ovule, numar care din acest moment incepe sa scada, ramanand la aproximativ 1 milion de ovule la nastere. Numarul de ovule continua sa scada pe masura ce trec anii.
Doarme foarte mult (16 la 20 de ore pe zi), din pacate,noapte el se poate trezi.
Sistemul imunitar incepe sa se dezvolte.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3590 | Autor: bebelyno | Rating: 5.0/2 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz