Marti
19.03.2024
17:00:39
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 1 » Saptamana 28
Saptamana 28
23:59:19
saptamana_28Burta din ce in ce mai voluminoasa acum reprezinta o sarcina grea si poate provoca dureri de spate, disconfort in timpul somnului,nevoia de a urina frecvent. Uterul a ajuns la 8 cm mai sus de ombilic si continua sa creasca in fiecare saptamana. Cresterea in greutate incepe sa fie din ce in ce mai mare de la inceputul acestui trimestru de sarcina pana in saptamanile 36-38. Sanii isi pot chiar mari de 4 ori greutatea, iar ale kilograme in plus sunt reprezentate de volumul sanguin marit, lichidul amniotic, placenta, fatul.
Relaxarea  musculaturii si ligamentelor de sustinere a uterului care creste va determina dureri la  nivelul soldurilor. In plus, uterul comprima nervi, reduce circulatia in picioare provocand crampe la nivelul acestora. Presiunea uterului pe stomac va poate cauza arsuri. De asemenea datorita presiunii uterine, constipatia este un fenomen des intalnita in aceasta perioada. De asemenea cresterea in greutate a uterului odata cu cresterea dumneavoastra in greutate poate cauza oboseala.
Din aceasta saptamana si pana la 72 de ore dupa nastere, sanii tai vor secreta colostru. Acesta contine importanti factori imunologici care sa protejeze fatul mai ales acum, cand sistemul lui imunitar nu este complet dezvoltat. Datorita oboselii si disconfortului general, reapar toanele si schimbarile bruste de dispozitie, de la plans la ras si invers si depresiile.
Este posibil sa apara contractii Braxton-Hicks ca adaptare a uterului la cresterea de volum si pregatirea acestuia pentru nastere.Aceste contractii sunt nedureroase si nesistematizate.
Printre analizele recomandate,de la inceputul sarcinii, este Rh-ul, care este un antigen de pe globulele rosii ale sangelui. Majoritatea oamenilor(85%) au Rh pozitiv. In cazul in care gravida are Rh negativ si partenerul Rh pozitiv, exista sanse ca fatul sa fie Rh pozitiv. In aceasta situatie, organismul mamei incepe sa sintetize anticorpi antiRh care nu afecteaza mama, dar pot afecta fatul. Anticorpii antiRh intra in circulatia fatului si distrug hematiile acestuia, Rh pozitive. Fatul se poate naste cu anemie severa din acest motiv sau cu boala hemolitica. Astfel ca, pentru a preveni aceste probleme, tuturor gravidelor cu Rh negativ si partener Rh pozitiv li se administreaza o doza de vaccin RhoGAM in saptamana 28 de sarcina si la 72 de ora dupa nastere in cazul in care fatul este Rh pozitiv cum s-a presupus. In cazul in care fatul este Rh negativ, nu mai este necesara o a doua doza.
Avand o lungime de aproximativ 25 cm de la partea de sus a capului(vertex) la sacru si o greutate de circa un kilogram, copilul incepe sa capete o culoare mai naturala si un aspect mai putin zbarcit. Lanugo( puful care acopera pielea) incepe sa dispara, desi in unele portiuni poate ramane pana dupa nastere. Ochii sunt complet formati, iar genele si sprancele sunt foarte vizibile. Bebelusul poate clipi, este capabil sa distinga intre intuneric si lumina si poate chiar urmari o sursa de lumina inainte si inapoi.
Narile sunt deschise si in plamani, inca plini cu lichid amniotic, sunt in curs de dezvoltare alveolele. Cu exceptia plamanilor, toate organele principale sunt acum functionale. Creierul a crescut in dimensiuni,se dezvolta circumvolutiunile de la nivelul scoartei cerebrale,impulsurile de la nivelul creierului se fac mai rapid, ducand la dezvoltarea activitatii cognitive(de cunoastere). Maduva osoasa a devenit centrul principal de producere a globulelor rosii ale sangelui. Glandele suprarenale incep sa secrete androgen si estrogen. Oasele sunt complet dezvoltate, dar sunt inca moi si pliabile (asa si trebuie sa fie pentru ca fatul sa poata fi nascut). Exista deja papile gustative, iar fatul poate face diferenta intre dulce si acru. Continua sa creasca unghiile de la maini si picioare si parul de cap,desi sunt copii care se nasc complet fara par.
Crescand copilul are mai putin spatiu disponibil in interiorul uterului,cu toate aceste este inca in masura sa lovesca puternic. Veti observa mai multe miscari lente, copilul misca bratele si picioarele la piept, cautand o pozitie mai confortabila.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3363 | Autor: bebelyno | Rating: 5.0/1 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz