Marti
19.03.2024
11:08:15
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 1 » Saptamana 30
Saptamana 30
23:56:07
saptamana_30Pana la sfarsitul sarcinii mai sunt doar zece saptamani, dar, probabil, fiecare pare a fi mai grea decat cea precedenta! Uterul este tot mai voluminos,ceea ce determina cresterea in continuare a presiunii asupra vezicii urinare si a coloanei vertebrale,deteminand urinari frecvente si dureri de spate. Corpul mamei se acomodeaza la uterul in continua crestere prin impingerea diafragmului in sus, apasand pe plamani, ceea ce determina respiratia dificila (dispnee),de asemenea apar epigastralgii (arsuri in capul pieptului).
Cel mai bine e sa dormiti pe partea stanga.Aorta si vena cava sunt putin la dreapta de centrul spatelui dumneavoastra, asa ca aceasta pozitie ajuta la mentinerea unui flux sangvin netulburat catre organe. Somnul pe un sezlong e o optiune mai ales atunci cand aveti arsuri.
Este posibil sa suferiti de picioare si glezne umflate, mai ales in zilele calduroase sau daca stati in picioare pentru o perioada lunga de timp. In cazul in care edemele(umflarea) se extinde la fata si a maini sau ramane pentru mai mult de 24 de ore, daca este combinata cu o crestere rapida in greutate sau o crestere a tensiunii arteriale, ar putea fi un simptom al preeclampsiei, care afecteaza un procent cuprins intre 5 si 10% din femeile gravide. Migrenele severe, edeme ale fetei si mainilor, durerile abdominale ascutite sau prelungite, greata, voma si vederea cu puncte luminoase, impun consultul de urgenta a medicului ginecolog.
De asemenea, in aceasta perioada,la maini si picioare mai observati aparitia de varice, care au tendinta de a aparea pentru prima data sau sa devina mai pronuntate in timpul ultimului trimestru de sarcinii, atunci cand uterul creste presiunea din venele de la picioare. Feriti-va sa stati perioade lungi in picioare si tineti picioarele ridicate cat mai mult posibil.
Volumul sanguin este acum cu aproximativ 40-50% mai mare decat inainte de a ramane insarcinata pentru a se acomoda la nevoile dumneavoastra si ale fatului. Aceasta cantitate in plus este utila, de asemenea, la recuperarea sangelui pe care il vei pierde in momentul nasterii.
Constipatia este o problema comuna a sarcinii. Hormonii care permit mentinerea sarcinii ingreuneaza considerabil procesul digestiv.
Copilul cantareste aproximativ 1.4 kg si masoara circa 39 cm de la cap pana-n picioare. Copilul petrece  aproximativ 80% din timpul somnului in faza de somn numita REM (miscari rapide ale ochilor), caracterizat printr-o puternica activitate cerebrala.In restul timpului,deschide ochii,ii misca in orbite si se uita de jur imprejur,in "observatie". Fatul exerseaza clipitul si urmareste lumina, chiar incearca sa o atinga. El este acum capabil sa isi focalizeze privirea si sa produca lacrimi. El poate, de asemenea, sa recunoasca vocea mamei. Este perfect constient de mediul care il inconjoara si are deja posibilitatea de a distinge lumina de intuneric.
Sistemul osos, sistemul nervos central, masa musculara si sistemul respirator continua sa se maturizeze. Copilul va incepe sa mimeze miscarile respiratorii miscandu-si in ritm repetat diafragma. Aceste miscari ritmice pot duce cateodata la sughit daca in mod accidental inhaleaza si lichid amniotic. Sansele de supravietuire in cazul unei nasterii in aceasta saptamana fiind de aprox. 90%, desi inca mai are nevoie de internare in sectia de terapie intensiva pentru nou nascuti prematuri. Depozitele de grasime continua sa creasca si pielea nu mai pare la fel de ridata ca pana acum. Unghiile de la maini si picioare sunt complet dezvoltate si vor continua sa creasca.
In aceasta saptamana se continua rapida dezvoltare a creierului,dezvoltarea miscarilor de supt si inghitire, in timp ce sistemul imunitar va continua sa se consolideze. Cea mai mare parte a pufului(lanugo) care se gaseste la nivelul pielii acum a disparut, in afara de spate si umeri.
La baieti, testiculele se deplaseaza din vecinatatea rinichilor spre scrot. La fete clitorisul este proeminent pentru ca nu este inca acoperit de labii  (aceste il vor acoperi in urmatoarele saptamani, dupa nastere).
Copilul este in continuare activ si poate sa va trezeasca si invers! Desi constient de contractiile Braxton Hicks (contractii nedureroase a uterului care se pregateste pentru nastere), copilul nu este foarte afectat.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3053 | Autor: bebelyno | Rating: 0.0/0 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz