Marti
19.03.2024
13:30:39
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 1 » Saptamana 34
Saptamana 34
23:48:23
saptamana_34Mai sunt doar sase saptamani de sarcina ,cu adevarat a inceput numaratoarea inversa! Hormonii produsi de placenta au inceput sa stimuleze productia de lapte si procesul de pregatire a organismului pentru nastere. Daca sunteti mama pentru prima data, capul copilului se poate muta in pelvis in aceasta saptamana, apasand astfel cu putere pe cervix (asta se intampla la aproximativ 50% din femeile aflate la prima nastere). Daca sunteti la a doua nastere, va puteti astepta ca aceasta sa se intample cu o saptamana inainte de nastere - iar pentru alte femei asta nu se intampla decat in timpul nasterii.
Uterul apasa pe diafragma, impedicand plamanii sa se extinda la capacitatea maxima,astfel apar dificultati de respiratie. Uterul gravidei a ajuns la aprox. 13 cm mai sus de ombilic. Poate aparea hernia ombilicala, adica buricul devine proeminent. Este posibil sa va simtiti buricul foarte sensibil si puteti chiar sa il acoperiti cu un plasture pentru a-l proteja.
Se vor intensifica si contractiile Braxton Hicks.Ele sunt normale, atata timp cat nu sunt foarte dese(normal sunt mai putin de 4 pe ora,dureaza aproximativ 30 secunde) si nu sunt dureroase.Aceste contractii pregatesc corpul pentru nastere.
Organismul creste productia de hormoni specifici sarcinii care slabeste tesutul conjunctiv,determinand relaxarea articulatiilor pelvine si provoaca aparitia durerilor cronice. Baile caldute si masajul pot fi de ajutor. Oboseala este principala problema care apare in ultima parte a sarcinii. Probleme cu somnul, dureri si crampe, castig in greutate, framantari legate de nastere si ingrijirea nou-nascutului sunt cateva din cele care te pot aduce la extenuare.
Consumul zilnic de calciu al mamei este foarte important pentru ca fatul are nevoie de el pentru mineralizarea osoasa. De asemenea, si consumul de fier este important, deoarece volumul sanguin al mamei este in crestere, pregatindu-se pentru pierderea de sange de la nastere.
In acest moment, copilul continua sa ia in greutate si, probabil, va ajunge la 2.1 kg, o lungime de 30 de cm de la partea de sus a capului la sacru si 45 de cm din cap pana-n picioare. Din acest moment, copilul este dezvoltat suficient pentru a supravietui in afara uterului in caz de nastere prematura, sansele lui de supravietuire fiind de 95%, fara prea mult ajutor medical. Cu exceptia plamanilor, organele sunt complet dezvoltate. Bebelusul invata sa respire, doar ca, neavand aer la dispozitie, inspira lichid si sughite des. Creierul si sistemul nervos sunt pe deplin formate. Cutia craniana a bebelusului este inca moale si nu este complet inchisa, unul din motive fiind acela ca poate iesi mai usor, in schimb, restul sistemului osos s-a intarit.
Copilul se comporta asemenea unui nou-nascut. Are ochisorii deschisi cand e treaz si inchisi cand doarme. Grasimea se depune in continuare subcutanat si se formeaza noi grupe de muchi. Depozitele de grasime il vor ajuta sa isi mentina temperatura dupa nastere, cand nu va mai fi aceeasi temperatura ca si in uterul mamei. Stratul de vernix e mai gros acum, pe cand lanugo e din ce in ce mai putin. Unghiile de la maini si de la picioare continua sa creasca. Parul de pe cap creste repede si in plus, copilul incepe sa invete sa clipeasca. Micutul recunoaste deja vocile din jur si este posibil sa aiba reactii destul de puternice la auzul acestora.
Glanda suprarenala continua sa produca hormoni cum sunt androgen si estrogen. Acesti hormoni stimuleaza productia prolactinei, alt hormon secretat de organismul mamei, care ajuta la formarea colostrului, laptele ce va hrani copilul in primele zile dupa nastere.
In plus,datorita anticorpilor absorbiti de la mama, copilul incepe sa isi dezvolte propriile reactii imunitare (de aparare)la infectii. Copilul continua sa produca aproximativ o jumatate de litru de urina pe zi,aceasta  ar trebui sa fie o parte din lichidul amniotic, care este reinnoit la fiecare trei ore.
Daca nu s-a intors inca cu capul in jos, o poate face acum. Doctorul va monitoriza cu atentie pozitia fatului in saptamanile urmatoare, pentru ca acesta se poate decide sa se intoarca invers oricand.

Articol preluat integral de pe http://www.i-medic.roSanatate, boli, tratament, medicamente
Categorie: Sarcina | Vizualizari: 3340 | Autor: bebelyno | Rating: 0.0/0 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz