În timpul sarcinii, orice femeie ar trebui să aibă un anumit număr de
kilograme, în medie, este indicata creşterea în greutate de la
9 la 13 de kilograme. Evident, în cazul în care o femeie în momentul
concepţiei, este ceva mai slaba va putea si chiar ar fi indicat sa i-a
in greutate cu cateva kilograme in plus fata de cele indicate anterior.
Pentru femeile care inainte de a ramane insarcinate sunt
supraponderale,este indicat ca pe timpul sarcinii sa nu i-a mai mult de
9 kilograme.
Medicul ginecolog va poate spune cu precizie cat ar trebui sa luati in
greutate pe intreg parcursul sarcinii si sa va sfatuiasca in acest sens
putand sa va recomande o anumita dieta sau suplimente nutritive.
Dieta,în acest caz, înseamnă un regim alimentar adecvat şi
echilibrat, in care să fie incluse toate substanţele
necesare pentru mamă şi fat.Pentru cei care au o greutate
normală, la începutul sarcinii, ar fi recomandabil, pentru primul
trimestru de sarcină, un aport de aproximativ 2200 de calorii pe zi.
Pentru perioada ulterioară, şi întotdeauna sub controlul unui medic
ginecolog, ar trebui să se adauge circa 300 de calorii pe zi.
Alimentele, asa cum am spus, ar trebui să fie cele mai variate
posibil ţinând cont de faptul că este important sa cuprinda un aport de
proteine,
glucide, grăsimi, vitamine şi minerale, şi produse lactate. Daca femeia
are anumite probleme de sanatate numai medicul ginecolog ii va putea
recomanda dieta adecvata.
Câteva sfaturi utile pentru toate femeile insarcinate : - ar
trebui evitate (sau foarte mult redus consumul) de: alcool,
cafeina, bauturi carbogazoase, dulciuri, în general, produsele
alimentare pe bază de ouă crude, peste crud şi fructe de mare,carne cruda sau uşor fiarta.
- va trebui limitat si consumul de sare,deoarece consumata in cantitati mari poate duce la retentia de apa in organism.
- consumati cat mai multe lichide,aproape doi litri de lichid pe zi ar fi
ideal
- apa este cea mai recomandata sursă de lichid, dar puteţi bea si ceaiuri de plante, supe şi
piure de legume, fructe şi lapte.
|