OvulatiaPentru multe femei este greu sa ramana insarcinate. Cu ajutorul informatiilor de mai jos poti avea succes in incercarile de a ramane insarcinata.

De ce este important sa-ti urmaresti ovulatia?
Ovulatia si sarcina sunt interdependente. Fecundarea din timpul ovulatiei duce la sarcina. Primul pas catre o sarcina este constientizarea ciclului fertilitatii. Ciclul menstrual al fiecarei femei este unic, de aceea constientizarea perioadelor fertile incepe cu monitorizarea ciclului menstrual si a simptomelor ovulatiei.

Cea mai buna perioada de concepere a unui copil este in timpul ovulatiei sau cu 1-2 zile inainte. Ovulul este fertile doar 12-24 de ore, de aceea este foarte important sa-ti cunosti ciclul menstrual in detaliu.

Simptomele ovulatiei
Examineaza-ti corpul pentru semnele naturale ale ovulatiei. Acestea includ schimbari ale mucusului cervical si durerea din timpul ovulatiei.

Mucusul cervical
Vei observa schimbari in frecventa si consistenta secretiei de mucus cervical pe parcursul ciclului menstrual. Rolul mucusului cervical este de a oferi spermatozoizilor un mediu mai bun pentru a se putea deplasa. Cea mai avantajoasa consistenta pentru deplasarea spermatozoizilor este cea asemanatoare albusului de ou crud, alunecoasa. Aceasta textura poate fi observata in timpul ovulatiei.

Semnele ovulatiei includ si durerea, care poate aparea inainte, in timpul sau dupa perioada ovulatiei din ciclul menstrual. Durerea este centrata in zona dreapta a abdomenului inferior, si poate dura de la cateva ore la cateva zile. Cu toate ca aceste dureri te pot alerta referitor la actul ovulatiei, nu ar trebui sa te bazezi doar pe ele atunci cand incerci sa ramai insarcinata. Durerea ovulatiei poate fi folosita ca un semn secundar al fertilitatii, impreuna cu celelalte semne iti va putea crea o imagine mai sigura asupra fertilitatii.

Temperatura bazala
Tinerea evidentei temperaturii bazale a corpului iti va permite sa identifici perioadele cu temperatura ridicata dinaintea si din timpul ovulatiei.

Poti folosi un termometru special pentru masurarea temperaturii bazale la inceputul fiecarei zile, chiar dupa ce cobori din pat. Incearca sa masori temperatura cam in acelasi moment al fiecarei zile – poti seta o alarma pentru a fi mai exacta la inregistrari. Unele termometre te vor atentiona cu un bip atunci cand temperatur inregistreaza o crestere.

Dupa ce ai masurat temperatura, inregistreaz-o intr-un grafic. Temperatura va fi afectata de consumul de alcool, fumat sau febra/gripa. De aceea este necesar sa notezi posibilele terte variabile care iti afecteaza temperatura.
O crestere a temperaturii cu 0.4-1 grade, mai multe zile, va indica perioada ovulatiei. Analiza acestor grafice te va ajuta sa observi anumite tipare care vor facilita conceptia
.

Calendarul ovulatiei
Un calendar al ovulatiei te va ajuta sa intelegi ciclul menstrual si iti va creste sansele de a ramane insarcinata. Calendarul ovulatiei este de-asemenea si o metoda contraceptiva. Un calendar al ovulatiei este util mai ales femeilor care au un ciclu menstrual regulat.

Kiturile de prezicere a ovulatiei
Tehnologia a pus la dispozitia fiecarei femei o multime de teste pentru descoperirea perioadei de ovulatie. Aceste kituri pot fi folosite la mijlocul ciclului menstrual, aproximativ in jurul ovulatiei, cu scopul de a-i determina data exacta. Functionarea se bazeaza pe masurarea nivelelor de hormon luteinizant din urina. Inaintea ovulatiei vei observa o crestere a nivelului de HL (hormon luteinizant). Cresterea nivelului are loc la 36 de ore inaintea ovulatiei. Acum este momentul ideal pentru a concepe.

Microscop al ovulatiei sau test de saliva
La fel cum mucusul cervical se modifica in timpul ovulatiei, si saliva face la fel. Microscopul ovulatiei iti testeaza saliva pentru a indica cea mai fertila perioada a lunii. In timpul ovulatiei, cresterea secretiei de estrogen mareste salinitatea salivei. Aceasta modifica structura salivei si formeaza structuri cristaline care pot fi vazute cu ajutorul microscopului.

Saliva trebuie testata dimineata, inainte de a bea apa, de a te spala pe dinti sau de a manca. Inregistreaza valorile intr-un grafic. Microscopul ovulatiei este util mai ales femeilor cu ciclu menstrual neregulat.

Folosirea combinata a acestor metode este cea mai buna cale de a intelege fertilitatea pentru a reusi obtinerea unei sarcini.

sursa