Colostrul este primul lapte, produs de glanda mamara in ultima parte a
sarcinii (de obicei prin luna a -IV-a )si in primele zile de la nastere. Este diferit de laptele
propriu-zis prin culoare si consistenta.Colostrul este mai gros,
lipicios, cu o culoare galbuie sau chiar portocalie. Are o multime de
proprietati care il face hrana ideala pentru un nou-nascut, in ce
priveste continutul si capacitatea de a fi digerat. Chimic, compozitia colostrului se apropie mai mult de compozitia
sangelui de cat de aceea a laptelui.
Proprietati: are un
continut mare in minerale (sodiu, calciu, potasiu, clor) si proteine,
dar scazut in hidrocarbonate (lactoza), grasimi si valoare energetica
(kilocalorii).Hidrocarbonatele se gasesc in proportie de 40-50 g°/100 (mai putin
ca in laptele definitiv). De asemenea, lipidele sunt in cantitate mai
mica (30 g°/100)
compozitia grasimii din colostru se apropie de compozitia grasimii organismului nou
-nascutului (caracterizata prin bogatie in acid oleic).In schimb, sarurile minerale sunt in cantitate mai mare decat in laptele definitiv (3 g /100).
valoarea calorica este de 520-570 de calorii la litru (fata de 650-700
de calorii la litru - in cazul laptelui definitiv).
colostrul este un
aliment usor digestibil si asimilabil, care se pare ca are rol in
transmiterea unor anticorpi de la mama la copil.
are efect purgativ purgativ, elimina meconiul si previne icterul
neonatal. Contine factori de crestere, ajuta maturizarea intestinala,
previne alergia si intoleranta alimentara
este bogat in vitamina A reduce severitatea infectiilor si previne boala oculara.
in primele zile de la nastere si mama nu are nevoie sa suplimenteze alimentatia daca sanul il produce din abundenta acest prim lapte
are o concentratie ridicata de leucocite, celule albe protectoare,
capabile sa distruga afectiunile provocate de virusi si bacterii.
Dupa ziua a 6-a, a 7-a de la nastere, colostrul se transforma
in lapte definitiv.Cantitatea de anticorpi scade (dar nu dispar complet) si se mareste cantitatea de lactoza.
Dezavantaje:Colostrul
este produs din timpul sarcinii si incepe sa se transforme in lapte
matern in zilele urmatoare nasterii, ceea ce inseamna ca bebelusul
trebuie sa profite de el cat mai repede. Specialistii sunt de parere
ca, pentru a beneficia de proprietatile sale, atunci cand se poate,
bebelusul trebuie pus la san chiar din prima ora dupa nastere.Asadar,daca nu vi se aduce copilul imediat pentru a-l putea alapta,ar fi bine sa insistati pe langa personalul medical si sa le explicati ca acest lucru ar fi numai in avantajul bebelusului.