Joi
28.03.2024
12:41:06
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Mai » 13 » Bontul ombilical
Bontul ombilical
01:15:37
bontul-ombilicalCordonul ombilical, numit si funiculus umbilicalis, leaga embrionul, apoi fatul, de placenta. Cordonul ombilical se dezvolta din acelasi zigot ca si fatul si contine doua artere si o vena, protejate de gelatina Wharton. Vena ombilicala transporta de la placenta catre fat sange oxigenat, bogat in substante nutritive. Arterele ombilicale duc inapoi la placenta sangele lipsit de oxigen si de nutrienti.
In lipsa cordonului ombilical, fatul nu ar putea sa primeasca oxigenul necesar pentru a trai si nutrienti necesari pentru crestere si dezvoltare. Dar dupa nastere, bebelusul nu mai are nevoie de cordon pentru ca va putea sa respire singur si se va hrani cu lapte, prin sistemul sau digestiv. Asadar, cordonul este taiat, iar dupa un timp cade si lasa in urma lui o cicatrice pe care o avem cu totii, buricul.

Dupa ce copilul se naste si cordonul inceteaza sa mai pulseze, medicul poate realiza cea mai veche interventie din medicina – taierea cordonului ombilical. Mai intai aseaza pe cordon doua cleme speciale, care impiedica sangerarea. Apoi se poate taia cordonul intre cele doua cleme. In unele culturi traditia cere ca taticul sa fie cel care taie cordonul, daca el asista la nastere. Dar cel mai adesea este taiat de medic, folosind o foarfeca sterila. Aceasta taietura nu este dureroasa nici pentru mama nici pentru fat, caci cordonul ombilical nu contine terminatii nervoase.

De obicei, taierea cordonului are loc in primele secunde de dupa nastere, pentru ca nou-nascutul sa poata fi preluat de catre asistente sau neonatolog care ii curata caile aeriene si pielea si ii observa reactiile pentru a-i acorda prima sa nota, scorul Apgar.

Totusi, studiile cele mai recente au aratat ca exista numeroase beneficii daca se intarzie putin taierea cordonului. Riscul unei anemii se reduce la jumatate, iar depozitele de fier din organismul copilului cresc mult atunci cand cordonul se taie cu cel putin doua minute mai tarziu decat e normal.

In tarile in curs de dezvoltare, peste un sfert din nou-nascuti fac anemie, dar toti bebelusii, din toate tarile ar putea beneficia de pe urma unei practici atat de simple cum este prelungirea duratei de funtionare a cordonului ombilical. Copilul face anemie atunci cand in sangele sau sunt prea putine celule rosii, cea ce inseamna ca tesuturile nu sunt oxigenate asa cum trebuie. Mai multe studii au aratat ca bebelusii care fac anemie vor avea peste ani mici probleme de invatare si un IQ mai scazut. 

Intarziind cu doua minute taierea cordonului, volumul de sange al copilului se poate mari cu pana la 30% si odata cu el, si volumul de fier.

Dupa nastere, copilul ramane cu o bucata de ordon, numita bont ombilical. Acest tesut care este la inceput gelatinos, de o culoare gri albastrui va incepe sa se usuce, devenind galben verzui, maro, negru, apoi va cadea, de obicei la doua saptamani dupa nastere.

Pana la vindecarea completa, bontul ombilical trebuie ingrijit cu atentie. El trebuie sa fie curat, pentru a preveni infectiile, insa nu trebuie sa intre in contact cu apa. Din contra, trebuie sa fie cat mai mult in contact cu aerul pentru a se putea usca mai repede.

Totusi, vindecarea nu este grabita daca se desprinde fortat bontul. El trebuie lasat sa cada de la sine pentru ca numai astfel se formeaza o cicatrice curata si sanatoasa.

sursa >> nou-nascuti.ro

Articole similare pe nou-nascuti.ro
Categorie: Nou-nascut | Vizualizari: 2397 | Autor: bebelyno | Rating: 5.0/1 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Mai 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz