Vineri
19.04.2024
14:57:29
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Iunie » 1 » Diabetul gestational
Diabetul gestational
11:07:44
Ai diabet si tocmai ai aflat ca esti insarcinata. Ca si alte femei simti bucuria si teama de a aduce pe lume un copil. Dar te temi de efectele pe care le-ar putea avea diabetul asupra corpului tau, asupra travaliului si nasterii si mai ales asupra sanatatii copilului.

Din cauza bolii vei avea mai multe probleme de infruntat in timpul sarcinii. Dar cea mai importanta provocare este aceea de a-ti tine glicemia sub control. Cu ajutorul medicului tau iti poti monitoriza glicemia si poti evita complicatiile pe toata durata sarcinii.

Pastrarea unui nivel optim al glicemiei pe toata durata sarcinii este mai usoara daca ai o echipa demedici care cunosc problemele diabetului. Printre medicii tai ar trebui sa se afle:
  • Un specialist in diabet. Poate fi un endocrinolog specializat in tratamentul persoanelor cu diabet, inclusiv al femeilor insarcinate.
  • Un obstetrician. Acesta ar trebui sa aiba experienta in urmarirea sarcinilor cu risc mare.
  • Un pediatru sau neonatolog. Diferenta dintre ei este ca pediatrul se ocupa de copii in timp ce neonatologul ingrijeste nou nascutii. Acesti specialisti ar trebui sa aiba experienta in tratarea bebelusilor ale caror mame sufera de diabet.
  • Un nutritionist. Acesta te poate ajuta sa iti tii sub control glicemia, facand un plan al meselor din timpul sarcinii.
Daca traiesti intr-un oras mic si nu ai acces la specialisti, intreaba-ti doctorul daca are experienta in urmarirea gravidelor cu diabet. Daca nu are experienta, poate are acces la un specialist dintr-un oras mare. Oricum ar fi, obstetricianul tau trebuie sa te trimita la un specialist macar o data pe parcursul sarcinii.

In timpul sarcinii, scopul tau cel mai important este sa iti tii glicemia sub control. Una din modalitati este terapia intensiva cu insulina, care presupune sa-ti monitorizezi frecvent glicemia si sa folosesti diferite tipuri de insulina in doze diferite, in functie de schimbarile glicemiei si de dieta. Medicul tau ar trebui sa-ti spuna care este nivelul optim al glicemiei.

Daca ai diabet de tipul II, probabil ca medicul iti va recomanda sa incetezi medicatia orala si sa iei insulina. Un motiv ar fi acela ca nu se cunosc foarte bine efectele pe care le au medicamentele pentru diabet asupra fatului. Un alt motiv este acela ca terapia intensiva cu insulina te ajuta sa-ti controlezi mai bine glicemia.

Femeile care nu sufera de diabet, dar fac diabet gestational pot lua medicamente orale, dar aceasta boala nu apare decat in al doilea trimestru, atunci cand organele copilului s-au format si nu mai exista pericolul de a produce boli congenitale.

Doctorii tai iti vor spune cum sa iei insulina daca treci la terapia intensiva cu insulina si cat de des sa-ti masori glicemia. Sa nu te mire faptul ca trebuie sa ti-o masori des. Corpul tau sufera schimbari rapide pentru a ajuta cresterea copilului.

Controlul glicemiei este important atat pentru tine cat si pentru copil. Daca in primele 6-8 saptamani de sarcina - atunci cand se formeaza inima, plamanii, rinichii si creierul fatului - glicemia ta este crescuta, copilul poate face boli congenitale. Dar poti sa suferi si un avort spontan. Daca in corpul tau este prea putina insulina, nivelul acizilor din sange pot provoca, de asemenea, avort.

Mai tarziu, pe parcursul sarcinii, glicemia foarte mare poate provoca moartea copilului, iar nivelurile mai putin extreme ale glicemiei pot face copilul sa se dezvolte mai mult decat normal si sa faca nastera mai complicata.

Daca glicemia ta este mare, copilul s-ar putea naste cu o glicemie prea mica, ceea ce necesita tratament de urgenta. O alta complicatie posibila este o culoare galbuie a pielii din cauza unei acumulari de celule vechi ale sangelui pe care ficatul copilului nu le poate indeparta destul de repede.

Complicatiile care pot aparea la femeia gravida cu diabet, includ tensiunea mare, inrautatirea complicatiilor provocate de diabet, in special ale bolilor de ochi.

Hipoglicemia
Controlul strict al glicemiei te juta sa ai o sarcina sanatoasa, dar poate aparea si pericolul de a face hipoglicemie. Corpul tau are nevoie ca glicemia sa ramana intre anumite limite. Cand ea scade sub limita inferioara, s-ar putea ca in organismul tau sa nu existe suficient zahar pentru ca creierul tau sa primeasca energia de care are nevoie. Desi acest lucru se poate corecta usor cu glucoza, problema poate deveni serioasa daca se intampla atunci cand conduci sau intr-o alta situatie in care ai nevoie de atentie.

Hiperglicemia
Hiperglicemia va aparea daca organismul tau nu are suficienta insulina, lucru care se poate intampla daca consumi mai multe calorii decat poate suporta insulina ta, daca faci mai putine exercitii decat ai planuit sau daca nu-ti iei doza de insulina. Stresul sau bolile, de exemplu racelile si gripa, pot provoca, de asemenea, hiperglicemie. Dupa jumatatea celui de-al doilea trimestru de sarcina, ai nevoie de tot mai multa insulina, deci daca nu maresti doza, ai mai multe sanse sa faci hiperglicemie.

Cetoacidoza diabetica
Cetoacidoza este legata de tratamentul meadecvat cu insulina, care duce la cresterea nivelului de cetone. Aceste substante acide din sange sunt rezultatul procesarii grasimilor pentru a obtine energie. Este singura posibilitate pe care o are corpul tau daca ii lipseste insulina pe o perioada de timp. Nivelul mare al acestor substante, cetonele, afecteaza echilibrul din corpul tau si pun pericol sanatatea ta si pe cea a copilului.

Dealungul sarcinii, medicii tai te vor ajuta sa duci la capat o sarcina sanatoasa. Iata ce se poate intampla, pe masura ce sarcina progreseaza.

Primul trimestru
In primele 10-12 saptamani te vei intalni, in mod regulat, cu obstetricianul. Cel care te ajuta sa iti controlezi glicemia va trebui sa se implice mult in aceasta perioada. Acum se formeaza organele interne ale copilului si trebuie sa-ti pastrezi glicemia in limitele normale pentru a preveni bolile congenitale. Va trebui sa-ti masori frecvent glicemia. Este posibil ca nevoia de insulina sa scada putin in aceasta perioada, deci fii foarte atenta la hipoglicemie.

Greturile de dimineata pot complica situatia pentru ca modifica felul in care organismul tau absoarbe carbohidratii. Cere ajutorul specialistilor pentru a controla greturile.

De asemenea, este momentul sa mergi la oftalmolog. In timpul sarcinii iti pot fi afectate venele de sange mici de la nivelul ochilor.

Trimestrul al doilea
In al doilea trimestru se va face o ecografie pentru a examina copilul si a vedea daca au aparut defecte congenitale. Este foarte indicat sa faci ecografia, pentru ca diabetul mamei mareste riscul de boli congenitale.

Medicul va urmari greutatea ta. Daca inainte de sarcina aveai o greutatate normala, ar trebui sa iei in greutate intre 11 si 15 kg. Daca erai prea slaba, ar trebui sa iei mai mult in greutate, iar daca erai supraponderala ar trebui sa discuti cu un nutritionist pentru a limita cresterea in greutate.

Asteapta-te ca nevoia de insulina sa creasca treptat intre saptamanile 16 si 20, iar apoi sa urce rapid. Hormonii secretati de placenta pentru a ajuta copilul sa creasca, blocheaza efectul insulinei, deci vei avea nevoie de mai multa pentru a compensa.

Trimestrul al treilea
In ultimele trei luni de sarcina, medicul te va urmari atent. Va trebui sa depisteze eventualele complicatii, caracteristice trimestrului trei: tensiune marita, glezne umflate, probleme ale rinichilor. Ar trebui sa mergi din nou la oftalmolog pentru un control.

Pentru ca femeile cu diabet au mai multe sanse de a naste copii mai grei de 4 kg, vei face din nou o ecografie pentru a verifica greutatea copilului. Este nevoie sa fie urmarita mereu starea copilului, pentru a verifica daca placenta functioneaza normal. Analizele facute in mod regulat scad foarte mult sansele ca fatul sa moara in uter.

sursa >> nou-nascuti.ro

Articole similare pe nou-nascuti.ro :

Categorie: Sarcina | Vizualizari: 1309 | Autor: bebelyno | Rating: 5.0/1 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Iunie 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz