Miercuri
24.04.2024
02:15:39
Welcome Vizitator
RSS
 
bebelyno *ghidul mamicilor incepatoare*
Main Registration Login
»
Meniu

Categorii


Site recomandat




Preconceptia [3]
Sarcina [50]
Nasterea [4]
Nou-nascut [11]
Bebelus (0-12 luni) [6]
Sanatatea bebelusului [4]
Dezvoltarea bebelusului [3]
Somnul bebelusului [2]
Ingrijirea bebelusului [3]
Alaptarea bebelusului [4]
Diversificarea [1]
Retete pentru bebelyno [35]
Familie [0]

Sondaje
Ce parere aveti despre acest site?
Raspunsuri: 112

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Membrii: 0


Promovare Gratuita - Top123 Votati-ne in directorul ClickLink
Cel mai cuprinzator director romanesc SEO Romania

Acasa » 2009 » Mai » 11 » Invatarea prin atingere
Invatarea prin atingere
16:59:37

invatarea_prin_atingereNu pune mana, nu e voie”, va suna cunoscut, nu-u asa?! E metoda fiecarui parinte de a-si proteja copilul. Dar, el continua sa faca acest lucru. De ce?

Descopera lumea:

In living e interesat de carti si CD-uri. La supermarket el trage tot ce il atrage, in bucatarie, totul ii pare foarte atragator. Inainte ca micutul sa mearga, petrecem mult timp facand pe jandarmii. Toti parintii cu copii intre 1 si 3 ani cunosc astfel de situatii. Insa, acest tip de comportament la bebe este spontan si normal, un semn de buna dezvoltare psihomotorie. Din acest motiv, nu trebuie sa va ingrijorati, ci sa fiti mandri de adevaratul explorator.

Cauta noi senzatii:

Inca de la nastere, atingerea este un excelent mijloc de cunoastere, caci prin piele se face primul contact cu lumea. El cauta sa atinga obiecte reci, calde etc, sat raga de obiecte din jurul lui. Avem astfel exercitii prin care bebelusul isi urmareste instinctul de cunoastere si percepe realitatea pentru a se adapta la ea. Aceasta nevoie de atingere ajunge la paroxism cand bebelusul incepe sa mearga singur.  

Face inventarul obiectelor care il inconjoara:

Bebelusii sunt foarte consitenti de ce fac, din nevoia lor irezistibila de cunoastere. Astfel, spre varsta de 18 luni copiii trag spre ei tot ceea ce ii inconjoara pentru ca ei manifesta un interes major in a descoperi proprietatile obiectelor, culorile, formele, volumul lor si, cu o singura atingere, el poate invata despre rolul lor, greutate, compozitie, textura. Sigur ca pentru parinti e un teste de mare rabdare, dar important e sa nu infranam dorinta lor de cunoastere prin frica noastra materiala de a nu strica ceva. Pentru ei, “a strica” e o mare forma de a invata. Important e sa tineti la distanta lucrurile periculoase (ascutite, fierbinti etc).

Dezvoltarea inteligentei:

Etapa atingerilor este esentiala pentru dezvoltarea inteligentei la bebelusi. E bine de stiut ca in toata aceasta explorare tactile, bebelusii pot face in lumnea lor judecati stiintifice despre lumea care li se infatiseaza. Este acelasi elan care, mai tarziu, il va indemna sa invete sa scrie si sa citeasca. Apare varsta cand acel “de ce?” devine leit motiv pentru toate noile lucrui pe care le intampina, iar parintele trebuie sa raspunda necontenit acestor curiozitati marete. Spre varsta de 18 luni, micutii Einstein fac legatura dintre obiecte si stabilesc rapoarte intre ei. Le compara, le aliniaza, le scapa intentionat pentru a vedea cum se pot ridica etc. Este varsta verificarii ipotezelor si stabilirii relatiilor de cauza-efect.

Dezvoltarea abilitatilor si intarirea gesturilor:

Aceste dorinte de a cunoaste prin atingere nu doar ca dezvolta inteligenta, ci si abilitatile. Cand ridica un obiect, bebelusul isi dezvolta agilitatea motrica.intre 6 si 10 luni bebelusul invata sa treaca un obiect dintr-o mana in alta, sa lase unul jos si sa ia altul etc.  Intre 12 si 18 luni munca sa in dezvoltarea abilitatilor cunoaste tot mai mult avantajele preciziei si astfel devine tot mai pasionat de obiectele mici. Iata de ce multi copii culeg si chiar baga in gura tot ce intalnesc pe jos.

Abilitati fizice tot mai dezvoltate:

Un nou stadiu de dezvoltare e cel in care bebelusul se urca pe scaune, ridica telecomanda de sus, trage telefonul etc. E o perioada in care abilitatile fizice au devenit tot mai acute, o etapa a experientelor, o perioada de construire a personalitatii si a increderii in sine.  E bine sa fie lasati liberi in aceasta perioada, amenajand totodata camera lui sau casa in asa fel incat sa nu existe pericole de accidentari. Daca ii lasam spatiu sa se manifeste, ei invata astfel respectul pentru nevoile si vointa sa. Se pot, astfel, integra mai usor interdictiile care I se impun in alte parti ale casei.

E nevoie de anumite limitari in explorare:

Toti parintii incurajeaza progresele copiilor lor. Dar cum sa procedezi cand rupe cartile sau facturile? Interzicerea totala inseamna limitarea posibilitatilor de dezvoltare a inteligentei, inchiderea in sine etc.  E bine de stiut, ca pe cata nevoie au de libertate, pe atat nevoie au de delimitare a unor cerinte. In prima faza e bine de limitat tentatiile din jur si securizand totul in jur. La aceasta varsta copilul nu poate sa isi controleze in totalitate dorintele. Din acest motiv trebuie trasate niste linii clare in ceea ce priveste mediul in care se joaca tocmai pentru ca el sa nu fie unul ostil si sa nu trebuiasca sa fii mereu cu gura pe el interzicandu-I diferite lucruri.

sursa

Categorie: Bebelus (0-12 luni) | Vizualizari: 1494 | Autor: bebelyno | Rating: 0.0/0 |
Comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  Mai 2009  »
DumLuMaMieJoVinSam
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Login form
:
Parola:

Categorii pe forum
Bebelyno in proiect
Ovulatie si fertilitate
Bebelyno e pe drum
9 luni in balon
Singura si insarcinata
Prenumele lui bebelyno
Cu burtica dar cocheta
Discutii intre burtici
In sfarsit acasa...
Alimentatia lui bebelyno
Diversificarea,marea incercare
Botez,mot,turta,aniversari
Sa ne cunoastem mai bine
Sa povestim la o cafea...
In bucatarie

Parerea ta >>
Cand incheiati alaptatul?
Raspunsuri: 75

Colaboratori

Parteneri
Portalul mamicilor fericite

Campanii



Arhiva articole

Cautare

Sarcina
Copyright © 2009 bebelyno.ucoz.com Toate drepturile rezervate
Powered by uCoz